Macron: terrorism toitub inimkaubitsemisest, uimastitest ja relvadest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ/SIPA/SCANPIX

Prantsuse president Emmanuel Macron kutsus eile maailma suuremale koostööle džihaadirühmituste rahastamiskanalite sulgemiseks.

Macron pidas lõpukõne kolmapäeval Pariisis Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) peakorteris alanud rahvusvahelisel konverentsil, mille peateema on võitlus terrorismi rahastamise vastu.

Prantsuse kõrgeim terroritõrjeprokurör François Molins ütles varem, et Prantsuse julgeolekuteenistused on tuvastanud 416 IS-i prantslasest doonorit ja 320 rahakogujat peamiselt Türgis ja Liibüas, kes saatsid summad edasi džihadistidele.

Macron hoiatas, et pühasõdalased kasutavad kõiki kaasaegseid rahastamisvorme ja kutsus lõikama terrorismi juured läbi.

«See toitub inimkaubitsemisest, uimastitest ja relvadest. Selle alus on alati majandus,» lausus Prantsuse riigipea, kutsudes maailma läbipaistvusele ja mobiliseerimisele.

Macroni sõnul tuleb alustada võitluses Daeshi (äärmusrühmituse Islamiriik araabiakeelne nimetus) ja Al-Qaedaga uut etappi.

Ta kiitis konverentsi pühendumise eest sellistele meetmetele nagu luureinfo vahetamine, võitlus anonüümsete rahatehingutega ning rahastamisallikate tuvastamine.

Kuigi IS on kaotamas sõda Süürias, hoiatavad eksperdid, et nende ideoloogia elab edasi. Osa terrorismieksperte, näiteks Peter Neumann Londoni King's kolledžist, on väitnud, et võitlus terroriorganisatsioonide rahastamise vastu on olnud alates 2001. aastast ebaefektiivne.

Molins'i hinnangul läks aga 2015. aasta rünnak Charlie Hebdo toimetuse vastu Pariisis terroristidele maksma umbes 25 000 eurot. Sama aasta novembris Prantsuse pealinnas korraldatud rünnakud läksid maksma hinnanguliselt 80 000 eurot, ütles prokurör.

Suurem osa IS-i eelarvest tuleb rühmituse kogutud maksudest okupeeritud aladel, naftamüügist ja rüüstamisest, väiksemad summad kogutakse ka rahvusvahelistelt doonoritelt, teatas Prantsuse presidendi kantselei teisipäeval.

Prantsuse ametnikud on mures, et IS on oma rahalised vahendid liigutanud Süüriast ja Iraagist välja ning kasutab neid organisatsiooni uuesti ülesehitamiseks pärast tagasilööke Süüria ja Iraagi lahingutandritel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles