Süüria valitsus võib 10 miljoni põgeniku kodud sundvõõrandada (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Damaskuse äärelinn.
Damaskuse äärelinn. Foto: Mihhail Voskresenski / Sputnik / Scanpix

Üle kümne miljoni kodusõja eest pagenud süürlase võib kodust ilma jääda, kui ei ilmu mai alguseks kinnisvara omandiõigust kinnitama. Kriitikud näevad omandiseaduses režiimi katset poliitilised vastased pagendusse jätta.

Sel kuul välja kuulutatud uut kinnisvaraseadust nähakse president Bashar al-Assadi katsena ajada enda vastased jõud püsivasse pagendusse ja anda nende eluruumid režiimile lojaalsete inimeste kasutusse.

Kuna enamik kodu- või välismaal pagenduses elavaid inimesi ei ole võimelised omandi kinnitamiseks naasma, võib artikkel 10 all tuntud seadus muutuda võimu käsutuses riigi demograafilise struktuuri muutumise vahendiks.

Asja illustreerimiseks on tõmmatud paralleele Liibanoni kodusõja järel Kesk-Beirutis maahaaramiseks mõeldud seaduste ja Iisraeli tegevusega palestiinlaste maa hõivamisel.

Süüria seaduste kohaselt peavad kohalikud omavalitsused oma piirides kinnisvara uuesti registreerima, see aga eeldab kinnisvaraomanike kohalviibimist.

Õigusekspertide sõnul keskendub seadus aga ainult sõjast kahjustatud piirkondadele Damaskuse ümber, mitte nendele aladele, mis on lahingutegevusest puutumata jäänud.

Kriitikute ja pagenduses elavate maaomanike sõnul on valitsuse sammul aga selgelt poliitilised ajendid.

«Miljonite pagenduses elavate inimeste jaoks on võimatu tulla omandiõigust tõestama,» märkis Carnegie Lähis-Ida osakonna juhataja Maha Yahya.

«Süüria režiimi seisukohalt teenib seadus kolme eesmärki: annab neile täiendava vetoõiguse põgenike tagasivõtmisel ja viisi vabaneda poliitilistest vastastest ja nende varast. Režiimil on strateegilisi piirkondasid lojalistidega ümberasustades võimalik oma võimubaasi kindlustada,» lisas Yahya.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles