Armeenia peaminister keeldus läbirääkimistest opositsioonijuhiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia peaministri kohusetäitja Karen Karapetjan (paremal).
Armeenia peaministri kohusetäitja Karen Karapetjan (paremal). Foto: Artjom Geodakjan/TASS/Scanpix

Armeenia peaministri tagasiastumisel valitsusjuhi kohale asunud Karen Karapetjan lükkas tagasi kõneluste võimalused opositsioonijuhi Nikol Pašinjaniga, kes teatas varem, et on ainus võimalik kandidaat peaministri kohale.

«Praegune peaminister arvab, et läbirääkimisi, kus üks pool dikteerib agendat ja teine ei saa seda teha, ei saa nimetada läbirääkimisteks,» lausus peaministri kõneisik.

Eile õhtul näis Armeenia protestiliider Nikol Pašinjan välistavat igasuguse kompromissi valitsusega, kuulutades, et tema on ainus sobiv kandidaat peaministri kohale.

«Kui mind peaministriks ei valita, jääb Armeenia üldse peaministrita,» ütles Pašinjan Jerevanis meeleavaldusel.

Armeenia parlamendi spiiker teatas eile, et parlament hääletab uue peaministri üle 1. mail erakorralisel istungil.

Armeenias kestab poliitiline kriis alates 12. aprillist, kui opositsioon alustas meeleavaldusi endise presidendi ja peaministri Serž Sargsjani katsete vastu uue valitsemissüsteemi raames võimule jääda.

Protestid vallandas Sargsjani otsus jääda presidendiametist lahkumise järel võimule peaministrina pärast Armeenia üleminekut presidentaalselt valitsemissüsteemilt parlamentaarsele süsteemile eesotsas suurte volitustega peaministriga.

Rahvas kiitis põhiseadusmuudatused valitsemisvormi muutmiseks heaks 2015. aastal ning opositsioon nägi selles Sargsjani katset pärast kaht ametiaega presidendina oma võimu põlistada.

Parlament valiski 9. aprillil presidendina teise ametiaja lõpetanud Sargsjani 17. aprillil peaministriks, kuid ta otsustas kuus päeva hiljem protestide survel tagasi astuda.

Peaministri kohusetäitjaks sai senine asepeaminister Karapetjan, kes on Vene riikliku gaasikontserni Gazprom endine tippametnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles