Rahvusvaheline üldsus tervitab Korea liidrite kohtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moon Jae-in ja Kim Jong-un jalutamas.
Moon Jae-in ja Kim Jong-un jalutamas. Foto: AP/Scanpix

Rahvusvaheline üldsus on tervitanud Korea liidrite Kim Jong-uni ja Moon Jae-ini kohtumist Panmunjomis, kuid pannud ka südamele, et sõnadele peavad järgnema konkreetsed teod.

Jaapani peaminister Shinzo Abe tervitas ajaloolist kohtumist Põhja- ja Lõuna-Korea liidrite vahel ja ärgitas Pyongyangi astuma konkreetseid samme poolsaare tuumarelvavabaks muutmise suunas.

«Täna pidasid (Lõuna-Korea) president Moon Jae-in ja esimees Kim Jong-un siirad kõnelused Põhja-Korea tuumavabaks muutmise üle. Ma tahan seda kiita kui positiivset sammu edasi kõikehõlmava lahenduse suunas, mis puudutab mitmeid Põhja-Koreaga seotud teemasid,» ütles Abe Tokyos ajakirjanikele.

«Me loodame sügavalt, et Põhja-Korea astub konkreetseid samme läbi selle kohtumise ja läbi tippkohtumise USA ja Põhja-Korea vahel,» lisas Abe.

Hiina ülistas täna Korea liidrite julgust, nimetades nende kätlemist kaht riiki lahutaval demarkatsioonijoonel ajalooliseks hetkeks.

Kim Jong-un kätlemas piirialal Moon Jae-ini
Kim Jong-un kätlemas piirialal Moon Jae-ini Foto: KOREA SUMMIT PRESS POOL / AFP

«Me aplodeerime Korea liidrite ajaloolisele sammule ja hindame nende poliitilisi otsuseid ja julgust,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying pressibriifingul.

«Me loodame ja ootame, et nad kasutaksid seda võimalust teekonna alustamiseks pikaajalise stabiilsuse poole poolsaarel,» lisas ta.

Hua luges ette ka värsiread luuletusest: «Me jääme kõigi elumuutuste järel vendadeks, loobume vanadest vimmadest ja kohtume taas naeratades».

Hiina on Põhja-Korea ainus liitlane, kuid on liitunud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega sanktsioonide kehtestamisest Pyongyangi vastu riigi raketi- ja tuumaprogrammi tõttu.

Ka Hiina meedia on Korea liidrite kohtumist palavalt tervitanud.

Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov teatas, et Korea liidrite kohtumine oli väga positiivne uudis.

«Täna näeme, et on toimunud otsene dialoog ja (sel) on teatavad väljavaated,» ütles Peskov.

USA president Donald Trump oli ettevaatlikum, märkides, et pärast aasta otsa kestnud tuuma- raketikatsetusi on kohtumise näol tegu positiivse arenguga, kuid ainult aeg näitab, mis on selle tulemused.

Teises säutsus kirjutas Trump: «Korea sõda lõpeb! USA ja kogu selle suurepärane rahvas peaks olema väga uhke selle üle, mis praegu Koreas toimub!»

Trump tänas ka Hiina presidenti Xi Jinpingi abi eest Põhja-Korea suunal.

«Palun ärge unustage minu hea sõbra president Xi suurt abi, mida ta on osutanud USA-le, iseäranis Põhja-Korea osas. Ilma temata oleks see olnud palju pikem ja raskem protsess!» kirjutas Trump Twitteris.

Hiina on Põhja-Korea suurim liitlane, kuid Peking on viimasel ajal toetanud ÜRO sanktsioonide kehtestamist Pyongyangile Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammi tõttu.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tervitas samuti Põhja- ja Lõuna-Korea tippkohtumist ja nimetas seda julgustavaks sammuks, kuid rõhutas, ees seisab veel palju katsumusi.

«See on esimene samm, see on julgustav, aga me peame aru saama, et ees on veel palju rasket tööd,» ütles Stoltenberg Brüsselis NATO välisministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles