Rumeenia president kutsus peaministrit Iisraeli saatkonna tõttu tagasi astuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia president Klaus Iohannis.
Rumeenia president Klaus Iohannis. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Rumeenia president Klaus Iohannis kutsus täna peaminister Viorica Dăncilăt tagasi astuma, kuna viimane oli ilma nõu pidamata otsustanud Iisraeli saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma kolida.

Kolme kuu eest riigi esimeseks naisvalitsusjuhiks saanud Dăncilă ei sobi Rumeenia peaministri ametisse, sõnas Iohannis, kelle sõnul on valitsus muutunud seeläbi Rumeenia jaoks koormaks. «Seetõttu nõuan avalikult proua Dăncilă tagasiastumist,» sõnas ta.

Valitseva Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) liige Dăncilă eelistab täita partei käske ja on Rumeenia jaoks haavatav koht, ütles president, kes süüdistas peaministrit selles, et ta ei informeerinud teda valitsuse ühepoolse ettepaneku kohta kolida Rumeenia saatkond Iisraelis Tel Avivist Jeruusalemma.

«See oli suur viga, sest välispoliitikat, kui me räägime salajastest dokumentidest, oleks pidanud presidendiga konsulteerima,» ütles Iohannis.

Iohannisel on saatkonna kolimise küsimuses viimane sõna, kuid tal pole volitusi Dăncilă ametist vabastamiseks. Iohannis on kutsunud Dăncilă ka kohtumisele, millest valitsusjuht keeldus.

Dăncilă ütles eile Jeruusalemmas, et pooldab riigi Iisraeli-saatkonna üleviimist Tel Avivist Jeruusalemma, kuid sellel ei ole kodumaal piisavat toetust.

PSD esimees Liviu Dragnea ütles 19. aprillil, et Rumeenia järgib USA eeskuju ja viib oma Tel Avivis asuva Iisraeli-saatkonna Jeruusalemma.

USA president Donald Trump teatas 6. detsembril, et tunnustab Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja USA kolib oma Iisraeli-saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma.

Seni on Ühendriikide eeskuju järginud vaid Kesk-Ameerika riik Guatemala. Rumeeniast saaks esimene Euroopa Liidu liikmesriik, kes on otsustanud selles küsimuses USA eeskuju järgida.

Detsembris võttis 128 riiki ÜRO Peaassambleel vastu resolutsiooni, millega mõisteti USA otsus hukka. Vastu hääletanud Ühendriikide ja Iisraeli seisukohta toetas vaid seitse riiki.

Iisrael vallutas Ida-Jeruusalemma 1967. aasta Kuuepäevases sõjas Jordaanialt ning annekteeris selle 1980. aastal sammuna, mida rahvusvaheline kogukond ei tunnusta. Palestiinlased peavad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnaks.

Rumeenia oli ainus idalobki riik, kes Kuuepäevase sõja järel Iisraeliga diplomaatilised suhted säilitas. Nõukogude Liit ja tema satelliitriigid toetasid sõjas araabiamaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles