Gaza sektori piiril jätkuvad viiendat reedet protestid, 200 inimest on saanud viga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlaste meeleavaldused Gaza-Iisraeli piiritara ääres täna Jabilia linna lähistel. Meeleavaldused kestavad juba viiendat reedet järjest.
Palestiinlaste meeleavaldused Gaza-Iisraeli piiritara ääres täna Jabilia linna lähistel. Meeleavaldused kestavad juba viiendat reedet järjest. Foto: MOHAMMED ABED / AFP / SCANPIX

Juba viiendat reedet järjest kogunesid tuhanded palestiinlased Gaza sektori ja Iisraeli piirile. Hoolimata ÜRO äsjasest kriitikast ülemäärase vägivalla kasutamise suhtes vastasid Iisraeli sõdurid meeleavaldustele kuulirahe ja pisargaasiga, haavates ligi paarisadat inimest.

Alates meeleavalduste lahvatamisest piiritara ääres 30. märtsil on Iisraeli väed tapnud 38 palestiinlast ja haavanud enam kui 5000 inimest. Meeleavaldajad kogunevad Gaza-Iisraeli piirile, et nõuda palestiinlastest põgenikele õigust pöörduda tagasi oma kodupaikadesse, kust nad Iisraeli loomisel lahkuma sunniti.

Täna tulistasid kaitserajatiste taha varjunud Iisraeli maaväed protestijaid viies paigas Gazat ja Iisraeli eraldava 40 kilomeetri pikkuse piiritara ääres.

Gaza tervishoiuministeeriumi teatel said 60 inimest haavata püssitules, kannatanute seas on ka Palestiina ajakirjanik, keda kuul tabas jalga.

Lisaks vajasid kümned inimesed, nende seas neli meditsiinitöötajat abi pisargaasi sissehingamise tõttu.

Meeleavaldajad loopisid Iisraeli sõdurite suunas kive ja veeretasid piirtara äärde põlevaid rehve. Ka kinnitasid osad tuulelohede külge põlevaid bensiinikanistreid ja lennutasid neid Iisraeli territooriumi kohale.

Samuti koristasid protestijad okastraadirulle, mille Iisraeli väed olid toimetanud Gaza territooriumile öö varjus, et nii luua puhvertsooni meeleavaldajate ja piiritara vahele.

Reede hommikul tehtud avalduses nimetas ÜRO inimõiguste ülemvolinik Zeid Ra’ad al-Hussein inimkaotusi konfliktis kahetsusväärseks ja rõhutas, et šokeerivalt suur osa vigastustest on põhjustatud tulirelvade kasutamisest.

Iisraeli välisministeerium ei kommenteerinud ÜRO avaldust, kuid on varem korduvalt rõhutanud, et kaitseb vaid oma piire ning sõjaväelased rakendavad ette nähtud jõu kasutamise reegleid.

Nn suure tagasipöördumise marsi protestiaktsiooniga nõutakse palestiinlastest põgenikele õigust kolida tagasi linnadesse ja küladesse, kust nende pered põgenesid või sunniti lahkuma, kui Iisraeli riik 1948. aastal loodi.

Vahemere rannikul asuvasse kitsukesse Gaza sektorisse on kokku surutud rohkem kui kaks miljonit palestiinlast. Iisraeli väed ja asunikud lahkusid alalt 2005. aastal, kuid riik hoiab jätkuvalt enklaavi maa- ja merepiiri range kontrolli all. Ka Egiptus takistab liikumist enda ja Gaza sektori vahelisel piiril.

Palestiinlaste frustratsioon on viimasel ajal kasvanud eriti suureks viletsate väljavaadete tõttu saavutata iseseisva Palestiina riigi loomine. Rahukõnelused Iisraeli ja palestiinlaste vahel katkesid juba mitu aastat tagasi ning Iisrael on laiendanud oma asundusi okupeeritud aladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles