Ukraina pakub NATO-le transpordilennukeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordilennuk AN-124-100M maandumas Ämari õhuväebaasi.
Transpordilennuk AN-124-100M maandumas Ämari õhuväebaasi. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Ukraina riiklik lennufirma Antonov Airlines teatas reedel, et on valmis varustama NATO-t transpordilennukitega, sest seda seni teinud Vene firma lõpetab lepingu aasta lõpus.

Vene ettevõte Volga-Dnepr, mis on maailma juhtiv ülisuure ja -raske kauba transportija, teatas aprilli algul, et ei pikenda lepingut NATO vägede varustamiseks Nõukogude Liidus välja töötatud lennukitega Antonov 124.

Volga-Dnepr oli pikendanud lepingut igal aastal alates 2006. aastast, kuid NATO-ga tekkinud pingete tõttu otsustati leping katkestada.

NATO riigid on sunnitud rentima endiste Nõukogude Liidu riikide firmadelt Antonov 124-d, sest neil endil ei ole piisavalt transpordilennukeid.

Senise lepingu põhjal andisid Volga-Dnepr ja Antonov Airlines NATO-le kokku kuus transpordilennukit.

«Antonov on valmis koostööd laiendama ja tagab nii paljude lennukite andmise kui projektiks vajalik,» ütles pressiesindaja reedel.

NATO ei ole Ukraina pakkumist kommenteerinud, kuid aprilli algul ütles ta, et püüab liikmesriikidelt välja selgitada, kui palju on neil 2019. aasta jaanuarist alates veojõudu vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles