Iraan jätaks USA Korea kriisi lahendamisest kõrvale, Venemaa mitte (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju (vasakult) režiimi liidri Kim Jong-uni  ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ning tema abikaasa Kim Jung-sookiga.
Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju (vasakult) režiimi liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ning tema abikaasa Kim Jung-sookiga. Foto: KOREAN BROADCASTING SYSTEM / AFP / SCANPIX

Iraan tervitas Korea poolsaare pingelõdvenduse suunas astutud samme, kuid hoiatas, et USA vahendaja rolli ei sobi, sest ei austa endale võetud kohustusi. Samas Venemaa näeb Ühendriike siiski läbirääkimiste laua taga ja peab mõistlikuks kuuepoolsete kõneluste korraldamist.

Iraani välisministeerium teatas, et Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumine oli vastutustundlik ja tõhus samm piirkondliku ja ülemaailmse stabiilsuse suunas.

Ministeeriumi pressiesindaja Bahram Ghasemi sõnul peavad Korea poolsaare pingelõdvenduse uue ajaloolise lehekülje välja töötama konflikti peamised osalised välisriikide sekkumiseta.

«Iraani viimase 40 aasta kogemused, eriti mis puudutab tuumalepet, ütlevad, et Ameerika valitsus ei ole väärikas ega usaldusväärne osaleja ning ta ei austa oma rahvusvahelisi kohustusi,» ütles Ghasemi.

Iraan allkirjastas 2015. aastal USA ja veel viie suurvõimuga tuumaleppe, millest Ühendriikide praegune president Donald Trump ähvardab taganeda.

Ghasemi sõnul ei ole USA seetõttu sobiv teiste riikide kokkulepete tingimusi määrama.

Venemaa on aga veendunud, et Korea poolsaare olukorra lahendamiseks ei ole alternatiivi kuuepoolsetele kõnelustele Venemaa, Hiina, Jaapani, USA ja mõlema Korea osavõtul, ütles asevälisminister Igor Morgulov.

«Meie arvates ei ole kuue riigi protsess mitte üksnes optimaalne, vaid see on ainus institutsionaalne raamistik niisugusteks läbirääkimisteks, sellele ei ole alternatiivi,» ütles Morgulov. «Sestap aitab Venemaa Korea lahendusprotsessile kaasa nii kahepoolselt partneritega suheldes kui kollektiivsete pingutuste aktiivse osalisena.»

Morgulov lisas aga, et USA ja Põhja-Korea, aga ka kahe Korea omavaheliste suhete paranemine nõuab palju aega ja kannatust.

«Kui Põhja-Korea ja Ühendriikide liider suudavad edasi arendada Koreade tippkohtumisel saavutatud edusamme ja töötada välja mõlemale vastuvõetava mooduse teineteise kartuste hajutamiseks, astuvad nad poolsaare probleemide lahendamises suure sammu edasi,» ütles aseminister.

Morgulov lisas, et Põhja-Korea ja USA suhete normaliseerimine on Korea lahendusprotsessi tähtis, aga mitte ainus aspekt. «Ma arvan, et Panmunjomi tippkohtumisel tulemusel võib olla soodne mõju Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumise ettevalmistustele,» sõnas Vene asevälisminister.

Põhja- ja Lõuna-Korea liider teatasid pärast eilset tippkohtumist ühisavalduses, et pühenduvad kestva rahu saavutamisele ja Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele.

Lähinädalatel on Kimil kavas kohtuda Trumpiga, kes on nõudnud Pyongyangilt tuumaarsenali loovutamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles