Sadakond salatit söönud inimest on USAs nakatunud kolibakteriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA haiguste kontrolli- ja ennetuskeskus on hoiatanud inimesi Rooma salati ostmise ja söömise eest.
USA haiguste kontrolli- ja ennetuskeskus on hoiatanud inimesi Rooma salati ostmise ja söömise eest. Foto: Justin Sullivan / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide tervishoiuametnikud uurivad ulatuslikku kolibakteri puhangut, mis tõenäoliselt sai alguse saastunud Rooma salatist ning on praeguseks põhjustanud vaevusi 98 inimesele 22 osariigis.

USA haiguste kontrolli- ja ennetuskeskuse (CDE) andmetel lisandus reedel 14 uut haigusjuhtu.

Kokku kümmet inimest on bakteriga kokkupuute tõttu tabanud neerupuudulikkus ning haiglas viibib 46 inimest. Surmajuhtumitest pole seni siiski teatatud.

CDE on oma uurimises jõudnud järeldusele, et inimesele ohtliku kolibakteri puhang sai alguse Yuma piirkonnast Arizona osariigis ning amet on soovitanud inimestel mitte süüa ega osta sealt kandist pärit Rooma salatit.

Samas haiguspuhangu täpset allikat pole seni leitud ning uurimise all on kümneid farme.

Katsed on näidanud, et selle haiguspuhangu puhul põhjustab kõige tõsisemaid tüsistusi Escherichia coli O157:H7 bakteri tüvi.

Inimesed märkavad esimesi nakatumise sümptomeid tavaliselt kolm-neli päeva pärast bakteriga kokku puutumist, kuid haigestumise tunnused võivad avalduda ka alles paari nädala jooksul ja kesta kuni kaks nädalat.

Kolibakteri põhjustatud haiguste allikaks on tavaliselt puu- ja köögiviljad, mis on puutunud kokku bakteriga nakatunud loomade soolestiku või väljaheidetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles