Türgis vahistati üle 60 gülenistliku kosjakontoriga seotud inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen Foto: AFP / Scanpix

Türgi võimud pidasid kinni 63 inimest ja otsivad taga veel 40 inimest, keda kahtlustatakse seotuses gülenistliku liikumisega, mida Türgi võimud süüdistavad ebaõnnestunud riigipöördekatse korraldamises.

Ametnike kinnitusel töötasid osad vahistatutest kosjasobitajatena, aidates leida kaasasid USAs elava moslemivaimuliku Fethullah Güleni järgijatele, vahendas Türgi riiklik uudisteagentuur Anadolu. Teised kinnipeetud olid kosjasobitajate nimekirjas kui võimalikud tulevased partnerid.

Türgi valitsus süüdistab Gülenit ja tema järgijaid 2016. aasta putšikatses.

Gülen eitab igasugust seotust riigipöördekatsega. Türgi valitsuse väiteid, et tema toetajad peavad kosjakontorit, pole ta kommenteerinud.

Kahtlusalused peeti kinni Istanbulis ja veel 35 piirkonnas üle kogu Türgi.

ÜRO andmeil on Türgi võimud putšikatse järel vahistanud 160 000 inimest ning peaaegu sama palju avalikus teenistuses töötanuid on vallandatud. Vaid 50 000 kinnipeetule on esitatud ametlik süüdistus.

Inimõigusteühendused on süüdistanud Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani riigipöördekatse ärakasutamises vastupanu vaigistamiseks. Türgi valitsuse väitel on rakendatud meetmed vajalikud julgeoleku tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles