Armeenia justiitsminister: meil ei käi mitte riigipööre, vaid seaduslik poliitiline protsess

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia protestijad.
Armeenia protestijad. Foto: Sergei Grits / AP / Scanpix

Armeenias toimuv on poliitiline protsess, mitte katse võimu haarata, rõhutas justiitsministri kohusetäitja David Arutjunjan täna välisajakirjanikele antud pressikonverentsil.

«See on poliitiline protsess nagu meeleavaldused ja koosolekud. Kõik see on seadustega reguleeritud. See on meetod, mida kodanikud kasutavad rahulolematuse, protesti väljendamiseks,» ütles Arutjunjan vastuseks, kas opositsioon püüab viia läbi riigipööret ja kukutada põhiseaduslikku süsteemi.

Minister kinnitas, et võimud püüavad lahendada tekkinud keerulist poliitilist olukorda poliitiliste meetoditega. «Igasugused mittepoliitilised meetodid kätkevad endas riski luua ohtlik prestsedent,» hoiatas ta.

Armeenia poliitilisel maastikul tegutsevad osapooled peavad intensiivseid konsultatsioone, ütles minister.

«Ma ei oska öelda, milleseid võivad olla tulemused, kuid me teeme kõik, et lahendada olukord rahumeelselt, eranditult poliitilises raamistikus.»

Armeenia siseriiklikku poliitilisse protsessi ei ole tema sõnul sekkunud ükski välisriik.

«See on puhtalt siseriiklik poliitiline olukord,» rõhutas ta ja lisas, et Armeenia poliitilist kriisi on arutatud nii Venemaal kui teistes riikides, seal hulgas Euroopa Liidus.

«Kõik kohtumised, isegi varem kavandatud, lõppevad vältimatult tekkinud olukorra arutamisega. Venemaa ei suru meile peale ühtki konkreetset meetodit olukorra lahendamiseks. Kuid kõik ärgitavad leidma rahumeelset poliitilist lahendust. Kõik on seisukohal, et probleem tuleb lahendada rahumeelselt ja poliitiliste vahenditega.»

Armeenia parlamendi asespiiker Arpine Hovhannisjan ütles omalt poolt, et Vene kolleegidega ei ole olnud ühtki konsultatsiooni, mis võinuks viia konkreetsete otsusteni Armeenia olukorra lahendamiseks.

«Me arutame olukorda oma partneritega. Kuid need diskussioonid ei suru peale ühtki konkreetset otsust. Loomulikult on meie sõbrad mures ja jälgivad riigis kulgevat protsessi,» ütles ta.

Täna kohtus Armeenia president Armen Sargsjan endise peaministri Serž Sargsjani ja peaministri kohusetäitja Karen Karapetjaniga, teatas presidendi pressiteenistus.

President jätkab konsultatsioone kõigi pooltega, et leida lahendus riigis tekkinud sisepoliitilistele pingetele, öeldi avalduses. «Kohtumised on konstruktiivsed ja president loodab jõuda kõigile vastuvõetava lahenduseni,» seisis teates.

Armeenia parlament peaks uue peaministri valima 1. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles