Oligarh Deripaska kärbib sanktsioonide tõttu oma osalust metallifirmas Rusal (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Deripaska.
Oleg Deripaska. Foto: SCANPIX

Vene miljardär Oleg Deripaska on kahandamas oma osalust alumiiniumitööstusgigandis Rusalis vähem kui 50 protsendile. Deripaska on üks Vene oligarhidest, kes on sattunud USA sanktsioonide alla koostöö tõttu Vene valitsusega.

Deripaska kavatseb astuda tagas oma haldusfirma En+ Groupi nõukogust, teatas firma reedel. En+ Groupile kuulub 48 protsenti Venemaa suurima alumiiniumitootja Rusali aktsiatest.

Lisaks kavatseb miljardär kahandada oma osalust En+ Groupis alla poole, kuna USA kehtestatud sanktsioonid on andnud tema äridele valusa löögi. Praegu kuulub Deripaskale 65 protsenti En+ Groupist, mis on registreeritud Londonis ning haldab ka tema hüdroenergiasektori varasid.

Ühtlasi on En+ Group esitanud USA-le palve, et riik pikendaks praegu 7. maile seatud tähtaega, milleks pangad peavad vabanema ettevõttele antud laenudest ja sinna paigutatud kapitalist.

Rusal omalt poolt lubas välja vahetada ettevõtte nõukogu ja juhatuse lootuses veenda USAd arvama neid uuesti sanktsioonide alt välja.

Sanktsioonid, mis panid alumiiniumi maailmaturu hinna rängalt kõikuma, kehtestati pärast Vene eksspiooni mürgitamist Suurbritannias.

Washington süüdistas Deripaskat Vene valitsusega koostöö tegemises. Lisaks temale tabasid sanktsiooni ka näiteks Gazpromi direktorit Aleksei Millerit.

Sel nädalal andis Washington teada, et on valmis kaaluma sanktsioonide leevendamist Rusali vastu, kui Deripaska loobub kontrollist ettevõtte üle. Kui restruktureerimine peaks aga ebaõnnestuma, võib firma alumiiniumieksport USAsse peatuda täielikult, sest sanktsioonide all olevad firmad ei saa USA ega USA kodanikega mingit äri ajada enam pärast 23. oktoobrit.

Hongkongi börsil registreeritud Rusali aktsia kaotas sanktsioonide kehtestamise järel ligi 60 protsenti oma väärtusest. Samas viimastel päevadel on En+ Groupi aktsia kerkinud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles