Sisetülides vinduvast Rootsi Akadeemiast lahkub juba seitsmes liige

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Akadeemia alaline sekretär Sara Danius (vasakul) astus juba varem tagasi, nüüd otsustas lahkuda ka Sara Stridsberg (paremal).
Rootsi Akadeemia alaline sekretär Sara Danius (vasakul) astus juba varem tagasi, nüüd otsustas lahkuda ka Sara Stridsberg (paremal). Foto: JONAS EKSTROMER / AFP / SCANPIX

Rootsi Akadeemiast lahkub juba seitsmes liige, teatas Akadeemia täna napisõnalises avalduses.

Sara Stridsberg ütles reedel Rootsi Akadeemiale, et soovib ameti maha panna. Täpsemat teavet Akadeemia ei avaldanud.

Akadeemiat on tabanud sisekriis, mis sai alguse mõjukast kultuuritegelasest ja ärimehest Jean-Claude Arnault'st, kes on nüüdseks endise Akadeemia liikme Katarina Frostensoni abikaasa.

18 naise väitel on Arnault neid seksuaalselt rünnanud või vägistanud.

Arnault'd kahtlustatakse ka seitsme kirjandusnobelisti nime lekitamises ning tema juhitavat kultuurikeskust Forum kahtlastes rahaasjades, mis puudutavad ka Akadeemiat.

Rootsi Akadeemia alaline sekretär Anders Olsson ütles varem sel nädalal Rootsi meediale, et selle aasta Nobeli kirjanduspreemia väljakuulutamine ja üleandmine võib kriisi tõttu edasi lükkuda.

Kuningakoda teatas varem sel kuul, et kuningas Carl XVI Gustaf muudab Rootsi Akadeemia reegleid nii, et selle liikmed võivad edaspidi ametist lahkuda. Seni ei olnud akadeemiast lahkumine võimalik, liikmed olid eluaegsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles