Mubarak ja pojad lähevad tapmiste ja korruptsiooni eest kohtu alla

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubarak.
Hosni Mubarak. Foto: SCANPIX

Egiptuse ekspresident Hosni Mubarak ja tema kaks poega said täna süüdistuse režiimivastaste protesteerijate tapmiskäsu andmises ja korruptsioonis.

Prokuratuuri teatel süüdistatakse Mubaraki ja tema poegi Alaad ja Gamali 25. jaanuaril toimunud rahumeelsetel  protestiaktsioonidel osalenute mõrva tellimises, riigi raha isiklikus kasutamises ja oma positsioone kasutades ebaseadusliku kasumi teenimises, vahendab AFP.

Süüdistuse kohaselt kavandas endine president koos politseiametnike ja siseministriga meeleavaldajate tulistamist ja autode alla ajamist. Ametliku uurimise järgi hukkus vähemalt 846 protesteerijat. Süüdimõistmise korral võib Mubaraki oodata surmaotsus.

Lisaks presidendile ja tema poegadele on kohtu all ka Mubarakile lähedal seisev ärimees Hussein Salem, keda muuhulgas süüdistatakse Iisraelile turuhinnast odavama gaasi müümises. Salem on praeguseks Egiptusest põgenenud.

Kõlanud on ka süüdistused, et Mubarak teenis illegaalset tulu relvatehingute pealt.

11. veebruaril 18 päeva kestnud massimeeleavalduste järel kolme aastakümne pikkuse valitsemise järel ametist lahkuma sunnitud Mubarak viibib praegu Sharm el-Sheikhis haiglas ning on politsei järelevalve all. Aprilli keskel tabas teda südameatakk, mis väidetavalt tekkis küsitlemise käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles