KOHALIK VAADE. Armeenia poliitiline ajamasin

Sedrak Mkrttšjan
, Jerevan, Armeenia
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikol Pašinjan Ijevanis toetajaid tervitamas.
Nikol Pašinjan Ijevanis toetajaid tervitamas. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS/Scanpix

Astu ajamasinasse, mine kaks nädalat tagasi ja küsi tänavatel inimestelt, kui suureks hindaksid nad tõenäosust, et kümnendi jooksul Armeeniat valitsenud Serž Sargsjan astub tagasi, võimuerakond on tibusammu kaugusel täielikust kollapsist ja opositsionäär Nikol Pašinjanist saab kõige suurema toetusega kandidaat Armeenia peaministri kohale. Kindel oleks, et inimesed naeraksid ja läheksid edasi, vaadates sind kui halba koomikut.

17. aprillil uueks peaministriks valitud Sargsjan astus 23. aprillil laialdaste protestide tõttu tagasi. Rahvas meenutas Sargsjani lubadust ajast, mil käimas oli kampaania põhiseaduse muutmiseks. Siis lubas Sargsjan, et ei kandideeriks kunagi uueks riigipeaks.

Opositsionäär Pašinjan, kes kuulub parlamendis eelmistel valimistel seitse protsenti häältest saavutanud Elki allianssi, kasvatas Sargsjani vastu protesteerijate arvu aprilli keskpaigas kümnete tuhandeteni ja tänaseks päevaks koguni sadade tuhandeteni.

Alates 2008. riiki valitsenud ekspresident Sargsjan astus tagasi vaid nädal pärast Pašinjani üleskutset riigiasutused, liiklus ja kogu süsteem halvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles