Itaalia ekspeaminister Renzi asus ründama võimalikku tulevast valitsuspartnerit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Renzi pühapäeva õhtul telekanali RAI stuudios.
Matteo Renzi pühapäeva õhtul telekanali RAI stuudios. Foto: Ermes Beltrami / LaPresse / Scanpix

Itaalia endine peaminister ja Demokraatliku Partei (PD) eelmine juht Matteo Renzi kritiseeris pühapäeval Viie Tähe Liikumise (M5S) liidrit Luigi Di Maiot, mis siis et need kaks erakonda püüavad parasjagu jõuda kokkuleppele uue valitsuse moodustamises.

Demokraatlik Partei lükkas neljapäeval edasi otsuse valitsuse moodustamisest M5Siga, pikendades poliitilist ebakindlust ligi kaks kuud pärast selge võitjata üldvalimisi.

Vastes küsimusele, mida ta arvab Di Maio saamisest peaministriks, ütles Renzi telekanalis RAI sarkasmiga: «Di Maio on ainus, kes selliselt arvab (eeldab saamist valitsusjuhiks – toim).»

«Võib-olla keegi annab talle 19 protsenti, kuid küsida hääli neilt, keda sa süüdistad kogu Itaalia hädades, on absurdne,» ütles Renzi, viidates sellele, et M5S, mis sai 4. märtsil peetud valimistel 33 protsenti häältest, vajab valitsuse moodustamiseks täiendavalt 19 protsenti häältest.

Esimene konsultatsioonide voor Di Maio ja paremäärmusliku Liiga liidri Matteo Salvini vahel ebaõnnestus sel kuul seoses erimeelsustega Salvini koalitsioonipartneri, ekspeaminister Silvio Berlusconi suhtes.

Di Maio nõudis, et Salvini heidaks 81-aastase meediamagnaadi kõrvale. M5S peab ekspeaminister Berlusconit Itaalia poliitilise korruptsiooni sümboliks. Salvini aga teatas, et ei lõhu koalitsiooni, mis sai valimistel ühtekokku 37 protsenti häältest ja esikoha.

M5S oli 33-protsendise toetusega parima tulemusega üksikpartei.

Demokraatlik Partei, mis on olnud võimul alates 2013. aastast, sai vasakkoalitsiooni osapoolena 23 protsenti häältest. Renzi lahkus pärast valimisi erakonna juhi kohalt.

PD oli seni kinnitanud opositsiooni jäämist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles