Pašinjan esitati ametlikult Armeenia peaministri kandidaadiks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikol Pašinjan meeleavaldusel Jerevanis pühapäeval.
Nikol Pašinjan meeleavaldusel Jerevanis pühapäeval. Foto: Asatur Yesayants / Sputnik / РИА Новости / Scanpix

Opositsioonierakond Elk kinnitas täna protestiliider Nikol Pašinjani ametlikult partei kandidaadiks Armeenia peaministri kohale.

«Elki fraktsiooni koosolekul esitati Armeenia peaministri kandidaadiks Pašinjan,» ütles Elki fraktsiooni liige Admon Marukjan ajakirjanikele.

Enne seda kohtus Pašinjani Elki fraktsiooni juhtidega. Pašinjan on Elki parlamendifraktsiooni esimees.

Euroopa Liidu Armeenia esindus ja Armeenias asuvate Euroopa Liidu riikide saatkonnad tegid täna ühisavalduse, milles teatasid, et Euroopa Liit toetab Armeenia pingutusi õitsva demokraatliku ühiskonna arendamiseks.

«Selle taustal on erakordselt tähtis kõigi osapoolte kõikehõlmav dialoog valitsuse põhiseadusele vastava moodustamise küsimuses kõigi Armeenia kodanike huvides. EL jätkab selles küsimuses Armeenia presidendi Armen Sargsjani püüdlustele kaasa aitamist. Toetame pingutusi õitsva demokraatliku ühiskonna arendamiseks,» seisis avalduses.

«On tähtis, et korrakaitseametkonnad ja kodanikud, kes kasutavad oma õigust vabalt arvamust avaldada, näitaksid üles vaoshoitust ja sallivust,» märkis ELi esindus.

Armeenia parlament hääletab uue peaministri üle homme toimuval erakorralisel istungil.

Armeenias kestab poliitiline kriis alates 12. aprillist, kui opositsioon alustas meeleavaldusi endise presidendi ja peaministri Serž Sargsjani katsete vastu uue valitsemissüsteemi raames võimule jääda.

Protestid vallandas Sargsjani otsus jääda presidendiametist lahkumise järel võimule peaministrina pärast Armeenia üleminekut presidentaalselt valitsemissüsteemilt parlamentaarsele süsteemile eesotsas suurte volitustega peaministriga.

Rahvas kiitis põhiseadusmuudatused valitsemisvormi muutmiseks heaks 2015. aastal ning opositsioon nägi selles Sargsjani katset pärast kaht ametiaega presidendina oma võimu põlistada.

Parlament valiski 9. aprillil presidendina teise ametiaja lõpetanud Sargsjani 17. aprillil peaministriks, kuid ta otsustas kuus päeva hiljem protestide survel tagasi astuda.

Peaministri kohusetäitjaks sai senine asepeaminister Karapetjan, kes on Vene riikliku gaasikontserni Gazprom endine tippametnik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles