Võimude pingutustest hoolimata jätkavad afgaani põllumehed oopiumikasvatust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani mees töötamas oma moonipõllul Kandahari provintsis.
Afgaani mees töötamas oma moonipõllul Kandahari provintsis. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Afganistani põllumehed valmistuvad järjekordseks kibekiireks koristushooajaks oma moonipõldude, mis siis et riigi valitsus on näinud kõvasti vaeva, et teha lõpp suurt osa maailma heroiiniturust varustavale majandusharule.

Kasutades korrumpeerunud ametnike, smugeldajate ja Talibani võitlejate abi saadavad Afganistani põllumehed aastast maailmaturule 9000 tonni heroiini hoolimata sellest, et valitsus on püüdnud panna neid kasvatama teisi põllukultuure.

«Me ei saa piisavalt raha, kui me kasvatame nisu või teisi põllukultuure,» lausus 35-aastane Mohammad Nadir, kes kasvatab oopiumimoone kahel aakril Kandahari provintsis Lõuna-Afganistanis. Kandahar on Helmandi provintsi kõrval suurim oopiumitootmise piirkond Afganistanis.

Nadirile tähendab tema moonikasvandus aastas enam kui 2500 eurot sissetulekut. Kui ta hakkaks kasvatama samal maalapil nisu, nagu loodab valitsus, kahaneks tema aastane sissetulek umbes 800 eurole.

Kogu oopiumikasvatusest saadavat raha ei saa aga Nadir endale jätta – osa tulust läheb Talibani tasku, kes valvab ta põlde ja leiab ebaseaduslikule kaubale smugeldajad.

ÜRO hinnangul teenivad Talibani mässulised Afganistanis narkootikumide müügilt aastas 2,5 miljardit eurot tulu.

Hoolimata aastaid kestnud võitlusest moonikasvatuse väljajuurimiseks, on tegu Afganistani majanduse jaoks olulise kaubaga. Mullu saavutas riigi oopiumitootmine ÜRO andmeil rekordilise taseme, kasvades võrreldes 2016. aastaga koguni 87 protsenti.

Läinud aastal jagas Afganistani valitsus põlluharijatele üle 10 000 tonni nisuseemneid ja 20 000 tonni väetist, et veenda neid moonikasvatusest loobuma.

Paljud põllumeestest võtsid küll seemned vastu, kuid ei külvanud neid maha, selgitas Afganistani põllumajandusministeeriumi kõneisik Akbar Rustami. «Me tahtsime julgustada põllumehi mitte mooni külvama, kuid nad eiravad endiselt meie käske, sest nad tahavad teenida rohkem raha,» rääkis ta.

Ekspertide hinnangul annab moonikasvatusele hoogu võimalus saada kiiret tulu ja samuti halvenev julgeolekuolukord.

Afganistani julgeolekujõud hävitamas saaki moonipõllul.
Afganistani julgeolekujõud hävitamas saaki moonipõllul. Foto: Noorullah Shirzada / AFP / Scanpix

Mullu kasvasid oopiumimoonid enam kui 3000 ruutkilomeetril põllumaast. Narkootikumide vastase võitlusega tegeleva ministeeriumi teatel algatasid nad enam kui 500 kriminaalasja põlluharijate ja illegaalset maaharimist lubanud ametnike vastu.

Ameerika Ühendriikide ja Afganistani väed on korraldanud õhurünnakuid narkolaborite vastu Lõuna-Afganistanis, püüdes nii takistada Talibani tulu teenimast.

Ametnike sõnul takistab riiklikku järelevalvet julgeoleku puudumine. «Meil oleks vaja üksust, kes takistaks põlluharijaid mooni kasvatamast,» selgitas Najibullah Ahmadi, kelle ülesanne on koordineerida moonikasvatuse väljajuurimise projekti. «Meil on vaja helikoptereid, et teha õhuvaatlusi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles