Uueks Briti siseministriks nimetati Sajid Javid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia uueks siseministriks nimetatud Sajid Javid oli seni omavalitsuste ministri ametis.
Suurbritannia uueks siseministriks nimetatud Sajid Javid oli seni omavalitsuste ministri ametis. Foto: SIMON DAWSON / REUTERS / Scanpix

Suurbritannia uueks siseministriks nimetati täna pärast Amber Ruddi tagasiastumist Sajid Javid, teatas Downing Street.

Rudd põhjendas tagasiastumist «parlamendiliikmete tahtmatu eksitamisega ebaseaduslike immigrantide väljasaatmise sihtmärkide suhtes».

Pakistani päritolu Javid oli seni Briti valitsuse omavalitsuste minister.

2016. aasta juulis siseministriks saanud Ruddi tabas kriitika Kariibi mere piirkonnast saabunud migrantide kohtlemise tõttu.

Skandaal sai alguse ajalehe The Guardian artiklist, milles öeldi, et pärast Teist maailmasõda Kariibi mere piirkonnast Ühendkuningriiki saabunud emigrantidele keeldutakse arstiabi andmast ja ähvardatakse väljasaatmisega, sest nende dokumendid ei ole korras.

Küsimus oli selles, kas Rudd teadis eesmärgist saata riigist välja suur hulk seal ebaseaduslikult viibivaid inimesi.

Rudd möönis eelmisel nädalal, et võimudel oli piirkonniti konkreetsed arvulised eesmärgid ebaseaduslikult riigis viibivate inimeste väljasaatmiseks. Enne seda oli ta parlamendis küsimustele vastates väitnud, et ei teadnud sellistest eesmärkidest.

«Pidanuksin olema sellest teadlik ja võtan vastutuse tõiga eest, et ei olnud,» ütles Rudd tagasiastumiskirjas peaministrile, lisades, et eksitas tahtmatult alamkoja siseasjade komisjoni.

Ruddi peeti Euroopa Liidu küsimustes mõõduka tiiva esindajaks ning tasakaalustavaks jõuks kabinetis, kus on mitu jõulist Brexiti toetajat.

Siseministriks tõusnud Javidi esimene ülesanne on Windrushi skandaali jahutamine.

«Minu üks kõige pakilisemaisd ülesandeid on tagada, et meie immigratsioonipoliitika oleks õiglane ja kohtleks inimesi lugupidavalt,» ütles Javid täna ajakirjanikele.

Uue siseministri isa on pakistanlasest bussijuht, kes saabus Suurbritanniasse 1961. aastal, taskus üks naelsterling.

Javid oli kuni parlamenti valimiseni 2010. aastal Deutsche Banki investeerimispankur, sai 2013. aastal rahandusministeeriumi alamministriks ning liitus 2014. aastal kabinetiga kultuuriministrina. 2015. aastal nimetati Javid äriministriks ja 2016. aastal omavalitsuste ministriks. 2016. aasta referendumil toetas Javid Suurbritannia jäämist Euroopa Liitu.

Uueks omavalitsuste ministriks saab jaanuaris tervislikel põhjustel Põhja-Iirimaa ministri kohalt lahkunud James Brokenshire.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles