Juncker: Euroopa peaks taastama suhted minu sõbra Putiniga (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Scanpix

Euroopa ja Venemaa peaks taastama suhted ja liikuma edasi külma sõja retoorikast, ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker nädalavahetusel avaldatud intervjuus Hollandi meediale.

«Minu sõber Vladimir Putin – me oleme olnud sõbrad aastaid, aga praegu ei saa ju öelda, et Putin on su sõber – oli väga ebameeldivalt üllatunud, kui president [Barack] Obama ütles [2014. aastal Haagis], et Venemaa on kõigest piirkondlik jõud,» lausus Juncker Hollandi päevalehele Trouw.

«Kui on midagi, mida Venemaa pole, siis on see piirkondlik jõud. Me peame õppima venelastega rääkima kui endasugustega, kui võrdsetega,» lisas Euroopa Komisjoni president.

Juncker rõhutas Venemaaga suhete taastamise olulisust ning avaldas arvamust, et Euroopa julgeolekust ei saa rääkida ilma Venemaad kaasamata. «Venemaa on oluline tegija. Ei ole mingit julgeolekuarutelu Euroopas ilma Venemaata. Mulle ei meeldi praegune külma sõja retoorika.»

Juncker hoiatas ka intervjuus, et Euroopa mõjujõud maailmas on kahanemas, samas kui mitmete suurriikide oma on kasvamas.

«Me eurooplased kipume arvama, et oleme maailma valitsejad,» vahendas Politico tema sõnu Hollandi meediale. «Me unustame, et oleme väike ja nõrk osa universumist. Me kaotame majanduslikku jõudu. Me oleme aeglaselt kuid kindlalt langemas 25 protsendilt maailma kogutoodangust 18–16 protsendile.»

Ka meenutas ta, et Euroopa on positsiooni kaotamas demograafiliselt. «Me eksisteerime kultuuriliselt, aga me ei domineeri. Nii et ma alati kutsun kõiki olema selgelt tagasihoidlikumad. Me peame tõesti kuulama ülejäänud maailma,» soovitas Juncker.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles