Tšornobõli reaktori kohal lennanud piloot: dosimeetrid läksid mind mõõtes katki (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina sõjaväelendur Mykola Volkozub suutis vaevu end pliivesti kandes liigutada, kui valmistas 1986. aasta aprillis ette oma esimest lendu Tšornobõli tuumareaktori kohale vahetult pärast katastroofi. Aga just see vest pidi teda kaitsma radiatsiooni eest.

Tšornobõli katastroofist rääkides valguvad 86-aastase lenduri silmi pisarad, kirjutab Reuters. Ta on siiani rivis ning juhendab Antonovi lennukitehases pilootide katselende.

Pärast tuumakatastroofi oli Volkozubi meeskonna ülesandeks lennata üle viga saanud reaktori, et mõõta selle gaaside temperatuuri ja keemilist koostist. Lisaks kahele piloodile kuulus meeskonda ka teadlane ja insener.

«Millegipärast ma arvan, et oleksin tundnud end halvasti, kui midagi oleks juhtunud kellegi teisega ja mind poleks olnud seal. Sellepärast ma tegin kohe sellise otsuse,» rääkis mees Antonovi tehase, kus ta on olnud ametis viimased 23 aastat, angaaris.

Õnnetuse päeval tegi ta reaktori kohale kolm lendu, mis kestsid kokku 19 minutit ja 40 sekundit. Pärast lende mõõdeti tal nii suur kiirgustase, et dosimeetrid läksid katki, kui ta püüdis saadud kiirgusdoosi mõõta.

Ka helikopter oli nii saastunud, et tuli jätta päästetöödel kasutatud vahendite surnuaeda. Selle seiga meenutamine tõi mehele pisarad silma. «Ma maandusin siin lähistel ja kui ma lahkusin, siis oli mul kopterist kahju. See ei olnud mind alt vedanud, kuid ma pidin ta ära viskama,» rääkis mees.

Vahetult pärast oma kolmandat ja viimast lendu saadeti mees Moskvasse meditsiinilisse kontrolli. Ta mäletab, kuidas medõed ei julgenud talle süüa anda muud moodi kui pika kepi abil, et vältida füüsilist kokkupuudet temaga.

Õnnetus Tšornobõli tuumaelektrijaamas toimus 26. aprillil 1986. Avarii oli rahvusvahelise tuumaintsidentide skaala järgi 7. taseme õnnetus.

Tuumaelektrijaama 4. energiaploki reaktor plahvatas. Põhjusteks olid reaktori viimine ebastabiilsesse olekusse reaktori turvasüsteemide katsetamisel ning reaktori konstruktsiooni iseärasused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles