Meedia: Ukraina sai USA-st Javelini rakette (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Javelin-tüüpi tankitõrjekompleks.
Javelin-tüüpi tankitõrjekompleks. Foto: Gene Allen Ainsworth III / Lightroom Photos / US Navy / Topfoto/SCANPIX

USA välisministeeriumis kinnitati, et Ukraina sai kätte varem lubatud tankitõrjeraketid Javelin, teatas raadiojaam Svoboda.

«Need (raketid – toim.) on juba kohale toimetatud,» vastas USA välisministeeriumi esindaja järelepärimisele Javelinide tarne kohta. Tarne muudest üksikasjadest ei ole teatatud.

2017. aasta lõpul sai teatavaks, et USA presidendi administratsioon otsustas müüa Ukrainale letaalset relvastust, sealhulgas Javelini tankitõrjerakette.

Tänavu 17. jaanuaril ütles Ukraina relvajõudude peastaabi ülem Viktor Muženko, et Javelinide tarne võib aset leida kahe kuni kuue kuu jooksul. Kuu hiljem teatas president Petro Porošenko, et sõjalis-tehnilise koostöö raames saadakse USA-st mitte ainult Javelini rakette.

2. märtsil kiitis USA välisministeerium heaks 210 Javelini tankitõrjeraketi ning 37 laskeseadme müügi Ukrainale kogusummas 47 miljonit dollarit.

30. märtsil sai teatavaks, et USA president Donald Trump keelas ametnikel Javelinide müügitehingust avalikult rääkimise.

Olgu lisatud, et näiteks Eesti kaitsevägi on ostnud USA-st 350 Javelini raketti ja 120 laskeseadet.

Javelin on USA-s toodetud kantav tankitõrjesüsteem, mis on mõeldud peamiselt vastase soomukite ja tankide hävitamiseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles