Armeenias algas erakorraline istung uue peaministri valimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia opositsiooniliider Nikol Pašinjan ja Armeenia Rahvuskogu liige Sasun Mikaeljan.
Armeenia opositsiooniliider Nikol Pašinjan ja Armeenia Rahvuskogu liige Sasun Mikaeljan. Foto: Artjom Geodakjan/TASS/Scanpix

Armeenia parlamendis algas täna erakorraline istung uue peaministri valimiseks.

Protestiliider ning Elki parlamendifraktsiooni esimees Nikol Pašinjan esitati eile ainsaks valitsusjuhi kandidaadiks.

Tsarukjani ja Dašnaktsutjuni opositsioonifraktsioonid on teatanud, et kavatsevad hääletada Pašinjani poolt.

Võimuloleval Vabariiklikul Parteil on 105-kohalises parlamendis absoluutne enamus 58 saadikukohaga. Erakonna teatel omapoolset kandidaati hääletusel ei esitata.

Peaministriks saamiseks on kandidaadil tarvis 53 häält. Pašinjanil on võimuparteilt võiduks vaja kuue saadiku häält, kui kõik opositsiooni liikmed hääletavad ühiselt tema poolt.

Pašinjan lubas, et kui ta peaks peaministriks saama, korraldatakse riigis kahe kuu jooksul ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Armeenias kestab poliitiline kriis alates 12. aprillist, kui opositsioon alustas meeleavaldusi endise presidendi ja peaministri Serž Sargsjani katsete vastu uue valitsemissüsteemi raames võimule jääda.

Protestid vallandas Sargsjani otsus jääda presidendiametist lahkumise järel võimule peaministrina pärast Armeenia üleminekut presidentaalselt valitsemissüsteemilt parlamentaarsele süsteemile eesotsas suurte volitustega peaministriga.

Parlament valiski 9. aprillil presidendina teise ametiaja lõpetanud Sargsjani 17. aprillil peaministriks, kuid ta otsustas kuus päeva hiljem protestide survel tagasi astuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles