Iraan keelas sõnumirakenduse Telegram

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon sõnumirakendusest Telegram.
Illustratsioon sõnumirakendusest Telegram. Foto: Anton Vaganov/TASS/Scanpix

Iraani kohus keelas eile populaarse sõnumirakenduse Telegram, mis võimude väitel on võimaldanud relvastatud opositsioonirühmitustel rahutusi õhutada.

Hiljuti avaldati Iraanis presidendi direktiiv, millega keelati kõigil valitsuse töötajail kasutada suhtlemiseks välismaiseid sõnumirakendusi.

Vene tehnoloogiaguru Pavel Durovi loodud Telegram on 40 miljoni kasutajaga Iraani populaarsem sotsiaalmeediavõrgustik.

Aasta algul kümneid Iraani linnu tabanud protestilaine ajal keelasid võimud ajutiselt Telegrami, öeldes, et see teenus võimaldab välismaal asuvate kontrrevolutsioonilistel rühmitustel pingeid õhutada.

Sestsaadik on võimud püüdnud toetada Iraani sotsiaalmeediavõrgustike loomist ning piirata välismaiseid platvorme, mida Teheran süüdistab islamivabariigi vaenulike veebilehtede majutamises.

Iraani telekommunikatsiooni minister sõnas eile, et kodanike ligipääsu informatsioonile on võimatu blokeerida.

«Isegi kui me keelustame tarkvara, siis leitakse muu tarkvara ja informatsioon hakkab taas ringlema,» ütles Mohammad Javad Azari Jahromi Twitteris.

«Tehnoloogia pole loomuomaselt süüdlane, korrumpeerunud või hälbiv,» lisas minister. «Need on inimesed, kes kasutavad seda valesti ja edendavad kuritegevust ning korruptsiooni virtuaalmaailmas, just nagu nad teevad seda päris elus.»

Viimastel kuudel on välja ilmunud mitmeid Telegramile sarnaseid Iraani platvorme, nagu Sorosh, millel on juba väidetavalt viis miljonit kasutajat.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ja president Hassan Rouhani teatasid aprillis mõlemad, et loobuvad Telegrami kasutamisest.

Viimases Khamenei Telegrami kanali sõnumis suunati kasutajad Iraani rakenduste nagu Soroush ja Gap juurde.

Teherani kohus langetas selle otsuse pärast Telegrami vastu laekunud kaebusi, milles seda süüdistatakse muu hulgas mässu õhutamises, kirjutas Mizan Online.

Kõik internetipakkujad ja mobiilioperaatorid on nüüdsest kohustatud täielikult blokeerima juurdepääsu Telegramile, vahendas agentuur kohtuniku otsust.

AFP ajakirjanike sõnul eile Telegram veel toimis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles