ÜRO: Iraani tuumarelvaprogrammist pole pärast 2009. aastat märki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõjaväeveok sõjaväeparaadil kandmas õhutõrjeraketi osasid.
Iraani sõjaväeveok sõjaväeparaadil kandmas õhutõrjeraketi osasid. Foto: ATTA KENARE/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) sõnul pole olnud tõsiseltvõetavaid märke tegevuse kohta Iraanis, mis viitaksid tuumalõhkekeha arendamisele pärast 2009. aastat.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles eile, et juudiriik on saanud enda käsutusse pool tonni Iraani dokumente, mis tõendavad varasema salajase tuumarelvaprogrammi olemasolu.

«IAEA kavatseb hinnata kogu ettevaatusabinõusid puudutavat informatsiooni, mis selle käsutuses on,» sõnas organisatsiooni esindaja.

«Samas ei ole IAEA-l tavaks sellise informatsiooniga seotud küsimusi avalikult arutada,» lisas ta.

IAEA viitas tänases avalduses oma 2015. aasta detsembri raportile. Organisatsiooni teatel otsustas selle nõukogu pärast raportiga tutvumist, et antud küsimuse kaalumine lõpetatakse.

Netanyahu, kes korduvalt on kutsunud muutma või tühistama kuue suurriigi ja oma põlisvaenlase Iraani vahel sõlmitud tuumalepet, korraldas televisioonis PowerPointi esitluse Iraani väidetava tuumatoimiku kohta. Esitlus sisaldas nii slaide kui videoid.

Tema sõnul õnnestus Iisraelil mõne nädala eest omandada 55 000 lehekülge dokumente ja 183 CD-d salajase teabega Iraani tuumarelvaprogrammi kohta nimega «Projekt Amad"» Netanyahu nimetas seda luure suureks kordaminekuks.

Netanyahu lubas, et jagab Iisraeli leide teiste riikide ning IAEA-ga.

USA president Donald Trump peab 12. maiks langetama otsuse, kas taganeda Iraani tuumaleppest, mida ta on teravalt kritiseerinud osaliselt seetõttu, et piirangud Teherani tuumategevusele aeguvad 2025. aastal.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 2015. aasta juulis tuumaleppe, millega Teheran nõustus piirama oma tuumaprogrammi vastutasuks riigile selle tuumategevuse eest kehtestatud sanktsioonide tühistamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles