Britid kiitsid heaks meetmed Vene inimõiguste rikkujate vastu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: BEN STANSALL / AFP / Scanpix

Briti parlamendi alamkoda kiitis heaks karistusmeetmed Venemaal inimõiguste rikkumises süüdi olevate isikute vastu.

Briti välisminister Boris Johnson nimetas eelnõu ühehäälset heakskiitmist koos opositsioonilise leiboristide parteiga tähtsaks hetkeks.

«Need meetmed lubavad Suurbritannial võtta ette samme ülemaailmsete tõsiste rikkumiste vastu. Ühendkuningriik seisab inimõiguste eest ka globaalselt,» lausus Johnson.

Eelnõu jõustumiseks peab see saama ka lordide koja heakskiidu.

Inimõiguste rikkujate vastu on ka Ameerika Ühendriikides sisse seatud sarnane seadus. Suurbritannias sai teema taas aktuaalseks seoses märtsikuise keemiarünnakuga Salisburys.

Briti eelnõu on visandatud täiendama sanktsioonipaketti ning annaks õiguse Briti valitsusele inimõiguste rikkujaid karistada ja selle kaudu tulevasi rikkumisi ennetada.

«Vene inimõiguste rikkujad on vähemalt kaks aastakümmet hoiustanud oma raha Suurbritannias tagajärgi kartmata, see aga peaks neile sisendama hirmu, et nad võivad oma varast ilma jääda,» märkis William Browder, kes tegi koostööd Vene maksupettusi paljastanud Sergei Magnitskiga.

«See oleks juhtunud ka ilma Salisbury rünnakuta, kuid see koondas kõigi pilgud Putini režiimi pahatahtlikele kavatsustele,» lisas Browder.

Briti peaminister Theresa May lubas 4. märtsil endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamise järel töötada eelnõu jõustamise kasuks.

Ameerika Ühendriikides vastu võetud nn Magnitski seadus keelab musta nimekirja kantud Vene kodanikele Ühendriikidesse sisenemise ja võimaldab nende varad külmutada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles