Galerii: Pašinjan lubab laiendada kodanikuvastupanu üle Armeenia (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Armeenia protestiliikumise ja opositsiooni juhi Nikol Pašinjani sõnul kavatseb ta laiendada kodanikuvastupanu üritusi üle riigi, kuniks vahetub riigi administratsioon.

«Kõik Jerevani viivad autoteed on nüüd liiklusele suletud. See on pretsedenditu. Meie taktika on suurendada survet, kuniks administratsioon vahetub,» lausus Pašinjan Raadio Vabadusele.

Peaministri valimine peaks parlamendis toimuma nädala jooksul. Kui see läbi kukub, siis korraldatakse erakorralised valimised, lisas Pašinjan.

«Oleme valmis mis tahes stsenaariumiks. Nüüd pole üldse tähtis, mis toimub kontorites. Loeb see, mis toimub siin tänavatel,» sõnas opositsioonijuht.

Parlamendi keeldumine määrata peaministriks opositsioonijuht Pašinjan on toonud Jerevanis tänavatele kümned tuhanded inimesed, kes tõkestavad raudteeliiklust ja ligipääsu valitsusasutustele.

Pretsedenditud meeleavaldused on tõkestanud Jerevani suurimatel tänavatel liikluse ja paljud poed on suletud. Samuti on suletud liikluseks Jerevani lennujaamaga ühendav tee.

Meeleavaldajad tõkestavad Jerevani tänavaid.
Meeleavaldajad tõkestavad Jerevani tänavaid. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

Armeenias on seiskunud kogu raudteeliiklus, teatas Lõuna-Kaukaasia raudtee pressiteenistus täna.

Varem edastas kohalik meedia, et armeenlased on tõkestanud raudteeliikluse Gjumri ja Jerevani vahel.

Lisaks on teadete kohaselt suletud Jerevani-Sevani ja Armeenia-Gruusia maantee.

Jerevani rahvusvahelise lennujaama Zvarthnotsh töötajad liitusid täna Pašinjani väljakuulutatud üldstreigiga.

Interfaxi korrespondendi teatel tuli umbes 20 erivormis inimest lennujaamast välja ja ühinesid Parakari küla elanikega, kes sulgesid lennujaama viiva tee.

Tee lennujaama on tõkestatud.
Tee lennujaama on tõkestatud. Foto: SERGEI GAPON / AFP/ SCANPIX

Opositsioonijuht Pašinjan kutsus eile hilisõhtul üles tõkestama alates tänasest kõik teed ja alustama üldstreiki.

Nikol Pašinjan Jerevani Vabariigi väljakul rahvale kõnet pidamas.
Nikol Pašinjan Jerevani Vabariigi väljakul rahvale kõnet pidamas. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS/ SCANPIX

«Homme kella 08:15 tõkestatakse autoteed, kuulutatakse välja üldstreik, tõkestatakse lennujaam, raudtee, kõik rahvusvahelised ja riigisisesed teed. Meie liikumine ei saa lõppeda muu kui võiduga. Homsest algavad üleüldised kodanikuallumatuse üritused. Me nõuame, et tunnistataks rahva võitu ja valitaks peaministriks rahva kandidaat,» ütles Pašinjan eile Jerevanis meeleavaldusel.

Erakonna Elk parlamendifraktsiooni esimees Pašinjan kutsus samas üles vältima kokkupõrkeid ja vägivalda.

«Mitte mingeid kokkupõrkeid, mitte mingeid rünnakuid. Me kõik mõistame, et see protsess ei saa lõppeda muu kui de jure võiduga. Kõik meie teod peavad olema eranditult rahumeelse iseloomuga,» ütles Pašinjan täna Facebooki otse-eetris.

Armeenia parlament ei suutnud eile valida Pašinjani peaministriks. Ta oli ainus kandidaat. Hääletusel toetas teda 45 ja vastu oli 56 saadikut.

Erakonna Elk parlamendifrakstioon arutab opositsioonierakondade Õitsev Armeenia (Tsarukjan) ja Dašnaktshuthjun fraktsioonidega Pašinjani ühist esitamist peaministri kohale.

Armeenia peaministri valimise teine voor leiab aset 8. mail parlamendi eriistungil.

Õitsva Armeenia fraktsiooni liige Naira Zograbjan ütles Interfaxile, et küsimust arutatakse täna.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles