USA relvaabist sõltuv Ukraina lõpetas koostöö Muelleri juurdlusega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort.
Paul Manafort. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS / SCANPIX

Ukraina peatas koostöö eriuurija Robert Muelleriga, kes tegeleb rahapesus kahtlustatava endise Donald Trumpi kampaaniajuhi Paul Manaforti puudutavate juurdlustega.

Ukraina peaprokurör külmutas nelja Manafortiga seotud juhtumi uurimise, kuna teema on USA relvaabist sõltuvale Ukrainale liiga tundlik.

Korruptsioonivastane prokurör otsustas juurdluse peatada ajal, mil Ukraina valmistus Ameerika Ühendriikidega sõlmima tankitõrjerakettide Javelin müüki.

Märtsi alguses teatas Pentagon, et 210 raketti ja 35 raketialust on Ukrainale tarnimiseks valmis. Otsus Manafortiga seotud juurdlus peatada tuli aprilli alguses.

«Me üritame igal võimalikul viisil vältida Ameerika tippametnike ärritamist,» teatas intervjuus parlamendiliige Volodõmõr Ariev. «Me ei tohiks selle administratsiooniga suhteid rikkuda.»

Ukraina uurijad on ajanud Manafortile ja New Yorgi advokaadibüroole Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom makstud raha jälgi, mis pärines Ukraina ekspresidendi Viktor Janukõvõtšiga seotud isikutelt. Manafort oli Janukõvõtši pikaaegne nõunik.

2014. aastal Janukõvõtši tagandamise järel seati ametisse eriprokurör, kes asus uurima endise administratsiooni korruptiivseid tegevusi.

Eelmiseks aastaks oli algatatud 3000 erinevat juurdlust, millest neli puudutasid ka Manaforti.

Aprillis väljastatud orderiga isoleeriti nüüd neli Manafortiga seotud juurdlust, mis on praegu külmutatud olekus, muutes nii tõestusmaterjali kogumise võimatuks.

Kaks kuud enne juurdluste külmutamist avaldas Ukraina eriprokurör valmidust Muelleri meeskonnaga koostööd teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles