USA luure: Netanyahu Iraani tuumaprogrammi «paljastustes» polnud midagi uut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu esines avaldusega, milles süüdistas Iraani salajase tuumaprogrammi arendamises.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu esines avaldusega, milles süüdistas Iraani salajase tuumaprogrammi arendamises. Foto: Sebastian Scheiner / AP / Scanpix

USA luureametnike sõnul ei sisaldanud Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu dramaatiline ettekanne Iraani väidetava salajase tuumaprogrammi kohta midagi, mis ei oleks luurele juba aastaid teada.

Ametnike sõnul on Netanyahu esmaspäevased paljastused olnud USA luurele teada juba aastaid ning miski peaministri ettekandes ei pane Ühendriikde arvama, et Iraan ei täida tuumaleppega kaasnevaid kohustusi.

«Mulle teadaoleva informatsiooni kohaselt ei viita miski sellele, et nad (lepet) ei täida,» teatas ka välisminister Mike Pompeo 12. aprillil toimunud ministrikuulamisel.

Ka valitsusvälised eksperdid olid Netanyahu dramaatilise esitluse osas skeptilised.

«Siin ei ole sõna otseses mõttes midagi uut,» märkis relvakontrolli ekspert Jeffrey Lewis, lisades, et Netanyahu ettekandes ei viidanud miski Iraani salajase tuumaprogrammi taaskäivitamisele.

Lewise sõnul viitab arhiivitoimikute säilitamine aga võimalusele, et leppest lahkumise korral võib Iraan tuumaprogrammiga uuesti algust teha. See on Lewise hinnangul stsenaarium, mida USA peaks vältima.

2007. aasta luureraportis märgiti, et USA luurel on kaalukaid tõendeid, et Iraan on säilitanud osalise võimekuse tuumarelvasid arendada.

Netanyahu väitel on Iisraeli luureagentuuri Mossad varastatud dokumentides tõendeid, et Iraan on aastaid oma tuumaprogrammi kohta valetanud.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) sõnul pole olnud tõsiseltvõetavaid märke tegevuse kohta Iraanis, mis viitaksid tuumalõhkekeha arendamisele pärast 2009. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles