Liibüas hukkus enesetapurünnakus valimiskomisjonile 11 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatus Tripoli valimiskomisjoni hoones.
Plahvatus Tripoli valimiskomisjoni hoones. Foto: twitter.com

Liibüa pealinnas Tripolis hukkus täna enesetapurünnakus valimiskomisjonile vähemalt 11 inimest.

Enesetapupommar õhkis end Tripoli kesklinnas asuvas hoones ja tema kaaslased panid selle põlema, ütles tervishoiuministeeriumi pressiesindaja Wedad Abu Niran.

Ministeeriumi andmetel sai 11 inimest surma ja kaks vigastada. Kohalike allikate sõnul võib ohvreid olla kuni 20. Rünnaku eest ei ole keegi vastutust võtnud.

ÜRO Liibanoni missioon mõistis rünnaku hukka, kuid ütles, et vägivald ei heiduta liibüalasi liikumast edasi riikliku ühtsuse ja õigusriigi põhimõtete kehtestamise sammudega.

Valimiskomisjoni peetaks üheks Liibüa vähestest usaldusväärsetest ja sõltumatutest institutsioonidest.

Liibüas valitseb kaos pärast ülestõusu, mille käigus kukutati ja tapeti kauaaegne diktaator Muammar Gaddafi. Riik on lõhenenud kahe rivaalitseva valitsuse ja parlamendi vahel ning osa riigi territooriumist on relvarühmituste kontrolli all.

Gaddafi 42-aastase valitsusaja jooksul valimisi läbi ei viidud, pärast tema kukutamist on parlamendivalimised toimunud 2012. ja 2014. aastal.

ÜRO erisaadik Ghassan Salamé väljendas veebruaris lootust, et ka 2018. aastal õnnestub läbi viia parlamendi- ja presidendivalimised, kuid hoiatas, et tingimused ei pruugi selleks veel sobivad olla.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch hoiatas märtsis, et Liibüa ei ole poliitiliste, juriidiliste ja julgeolekutingimuste poolest valimisteks kaugeltki valmis.

Enne valimisi tuleb panna rahvahääletusele uus põhiseadus ja võtta vastu valimisseadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles