Nobeli kirjanduspreemia võib jääda tänavu välja andmata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfred Nobeli portreega medal.
Alfred Nobeli portreega medal. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP/SCANPIX

Rootsi Akadeemia teatab homme, kas jätab tänavu välja andmata Nobeli kirjanduspreemia, ütles Rootsi Akadeemia ametnik.

Akadeemia administratiivjuhilt Louise Hedbergilt küsiti Rootsi raadios, kas akadeemia teatab homme, kas 2018. aasta kirjandusauhind antakse tänavu välja või mitte. «Jah, see on tõsi. Pressikonverentsi ei tule, aga saadame avalduse.»

Pressiteade avaldatakse võimalikult ruttu pärast akadeemia liikmete kohtumist.

Akadeemiasse kuulub 18 eluaegset liiget, kuid neist seitse keeldub akadeemia töös osalemast akadeemias puhkenud seksuaalse väärkohtlemise skandaali tõttu. Üks liige lõpetas osalemise 1989. aastal, sest akadeemia ei mõistnud hukka Salman Rushdie tapmist nõudnud fatwat. Akadeemia tegi seda 27 aastat hiljem.

Akadeemia statuudi alusel vajab uue liikme ametissenimetamine vähemalt 12 liikme toetust, aga praegu on tegevliikmeid 10.

Skandaal läitis meedias spekulatsioonid kirjanduspreemia saatuse üle. Akadeemia patroon kuningas Carl XVI Gustav nõustus statuuti muutma selliselt, et akadeemia liikmed saaksid sellest välja astuda ja neid saaks asendada.

Nobeli kirjandusauhind anti esmakordselt välja 1901. aastal. Sestpeale pole seda välja antud seitse korda: aastal 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 ja 1943. Pärast Teist maailmasõda on preemiat välja antud iga aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles