Vabariiklased tahavad Trumpile Nobeli rahupreemiat (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Ron Sachs/SIPA / Scanpix

Grupp USA esindajatekoja vabariiklasi taotleb president Donald Trumpile Nobeli rahupreemiat töö eest Põhja-Korea tuumaprogrammi ümbritsevate pingete maandamisel.

Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un üritavad mai lõpus või juuni alguses kohtuda, kuid Põhja-Korea tuumarelvitustamise leppest näidakse olevat kaugel. USA on selliseid leppeid Põhja-Koreaga sõlminud ka varem, kuid lõppastmes on need alati läbi kukkunud.

Hiljutised Lõuna- ja Põhja-Korea liidrite avaldused on ootusi tõstnud ning Trumpi toetajad kongressis asusid toetama ideed, et Trump väärib Nobeli rahupreemiat. Idee näis Trumpile meeldivat, kui ta rääkis laupäeval Michiganis toetajatele peetud kõnes Põhja-Koreast ja toetajad skandeerisid «Nobel!».

Vabariiklasest rahvasaadik Luke Messer saatis eile Nobeli komiteele ettepaneku anda Trumpile Nobeli rahupreemia. Ettepanekul oli 18 esindajatekoja vabariiklase allkiri.

Kirjas öeldakse, et Põhja-Korea eiras pikalt rahvusvahelisi nõudmisi lõpetada oma agressioon, kuid Trumpi rahu läbi jõu poliitika töötab ning tõi Põhja-Korea läbirääkimistelaua taha. Lisaks tõi Trump Hiina ja teised kokku, et kehtestada Põhja-Koreale ranged sanktsioonid, öeldakse kirjas.

Taotluse allkirjastanud poliitikud kuuluvad esindajatekoja kõige konservatiivsemasse tiiba.

Messer kandideerib senatisse Indianas, kus Trumpile toetuse avaldamisest on saanud lakmustest vabariiklastest valijatele.

Grupis on veel mitu rahvasaadikut, kes kandideerivad vabariiklastest valijate enamusega osariikides senaatoriks või kuberneriks. Marsha Blackburn kandideerib senatisse Tennessees, Kevin Cramer Põhja-Dakotas, Evan Jenkins Lääne-Virginias ja Jim Renacci Ohios. Diane Black kandideerib Tennessee kuberneriks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles