ISISe liidri nõunik: nägin teda viimati juulis (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraaklane käes hoidmas Abu Bakr al-Baghdadi tagaotsimiskuulutust.
Iraaklane käes hoidmas Abu Bakr al-Baghdadi tagaotsimiskuulutust. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix

Üks ISISe liidri Abu Bakr al-Baghdadi lähimatest nõunikest, tunnistas Iraagi kohtule, et pole eraklikku terrorirühmituse juhti läinud suvest saadik näinud, vahendab Newsweek.

Iraagi ülemkohus avaldas eile ISISe kõrge ametniku tunnistuse. «Süüdistatav kinnitas, et viimati kohtus ta al-Baghdadiga läinud aasta juulis ja tunnistas, et kuulus nõndanimetatud Islamiriigi Ülemkomiteesse,» teatas ülemkohtu esindaja Abdul Sattar Bayrakdar.

Kahtlusalune väitis Bayrakdari sõnul, et tal on doktorikraad islamiõiguses ning teda hoiti pärast Ühendriikide sissetungi Iraaki 2003. aastal Camp Bucca kinnipidamisasutuses. Seal hoiti kord ka al-Baghdadit.

Kahtlusaluse nime ei avaldatud, kuid Iraagi siseministeerium teatas 14. veebruaril, et ametivõimudel õnnestus tabada ISISe ülemnõukogu liige Ismail Alwan Salman al-Ithawi, kui ta üritas Süüria kaudu Türki siseneda. Seejärel toimetati ta tagasi Iraaki.

Jäädvustus Abu Bakr al-Baghdadi ainsast teadaolevast avalikust esinemisest 2014. aastal. 
Jäädvustus Abu Bakr al-Baghdadi ainsast teadaolevast avalikust esinemisest 2014. aastal. Foto: Reuters TV / Reuters

Baghdadi liitus varem Iraagi al-Qaedana tuntud rühmitusega Camp Buccast vabanedes ning tõusis selle juhi Abu Omar Al-Baghdadi surma järel 2010. aastal rühmituse uueks juhiks ja nimetas selle ümber ISISeks.

Baghdadi on avalikult esinenud vaid ühes, 2014. aastal avaldatud videos, kus ta kuulutas välja üleilmse kalifaadi.

Hoolimata sellest, et al-Baghdadi on rahvusvaheliselt tagaotsitav, pole teada, kas ta on elus või surnud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles