Leedu erisaadik: Astravetsi tuumajaama pärast peaks muretsema ka eestlased (12)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisministeeriumi erisaadik Astravetsi tuumajaama küsimuses Darius Degutis.
Leedu välisministeeriumi erisaadik Astravetsi tuumajaama küsimuses Darius Degutis. Foto: Leedu välisministeerium

Leedu välisministeeriumi erisaadik Astravetsi tuumajaama küsimuses Darius Degutis nimetab Valgevene tuumaprojekti kõhklusteta hullumeelseks ja ohtlikuks. Ehituse peatamiseks on ta ametis oldud poolteise aastaga käinud ühest Euroopa pealinnast teise, et veenda selles teisigi.

Valgevene on Astravetsi tuumajaama projekti kallal töötanud alates 2008. aastast ja esimene reaktor peaks hakkama elektrit tootma juba järgmisel aastal, teine 2020. aastal. Leedu on kogu selle aja võidelnud jõuliselt tuumajaama ehituse vastu oma piiri äärde, kuid suurt tulu pole see seni andnud. Mida saab nii hilises järgus projekti vastu veel ette võtta?

Tõsi, nad teatasid kümme aastat tagasi, et on otsustanud ehitada tuumaelektrijaama Astravetsi, mis on Valgevene–Leedu piiril – see on vaid 45 kilomeetri kaugusel meie pealinnast. Ja juba ainuüksi see vahemaa on oluline põhjus muretsemiseks. Kuid kümme aastat tagasi teatati siiski vaid asukoha valikust, tegelik ehitus algas alles viis aastat tagasi.

Loomulikult võib küsida, mida me enam teha saame, aga me kõik peaks endale teadvustama, et kui rahvusvahelised standardid näevad ette väga karme nõudeid tuumaelektrijaamadele, siis neid on nii mitmeski punktis Astravetsis eiratud, alustades valest asukoha valikust ja rohketest turvanõuete rikkumisest. Nii et me teeme tõesti kõik, mis meie võimuses, et tõstatada seda probleemi kogu Euroopas. Mitte ainult Eestis, Lätis, Poolas, vaid kogu Euroopas.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles