Theresa May pannakse Inglismaa kohalike valimistega proovile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister Boris Johnson lahumas valimisjaoskonnast Londonis.
Suurbritannia välisminister Boris Johnson lahumas valimisjaoskonnast Londonis. Foto: BEN STANSALL / AFP /Scanpix

Inglismaal peetakse täna kohalikke valimisi, mis panevad proovile eelmisel aastal parlamendienamuse kaotanud peaminister Theresa May positsiooni.

May Konservatiivne Partei on valmis kaotuseks Londonis, kus valitakse esindajaid kõigisse 32 kohalikku nõukogusse, sest pealinn on traditsiooniliselt opositsioonilise Tööpartei kants.

Valimised leiavad aset mujalgi Inglismaal, seal hulgas Manchesteris, Leedsis ja Newcastle'is. Võistlus käib rohkem kui 4300 koha pärast 150 volikogus.

Valimisjaoskonnad avati kell 7 (Eesti aeg kell 9) ja suletakse kell 22 (Eesti aja järgi keskööl). Tulemustest peaks tervikpilt selgeks saama homme.

Valimisaktiivsus on kohalikel valimistel harilikult madal. Eelmise aasta kohalikest valimistest võttis osa vaid kolmandik valijaist. Juunikuiste parlamendivalimiste osalusprotsent oli 69.

Pisut vähem kui aasta jooksul on valitsust lõhestanud erimeelsused Brexiti küsimuses ja raputanud skandaalid, viimati 1960.-70. aastatel Kariibi piirkonnast emigreerunute kohtlemise pärast.

Theresa May abikaasaga. 
Theresa May abikaasaga. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images

Kohalikud valimised annavad valitsusele märku olukorrast poole ametiaja möödudes ja kindlasti loodab leiboristide liider Jeremy Corbyn valijailt kannustust.

Erinevalt üldvalimistest saavad kohalikel hääletada ka Euroopa Liidu kodanikud, mistõttu on mõnes piirkonnas tõusnud esile Brexiti teema.

Keskseks on siiski jäänud kohalikud maksud, prügivedu ja teede seisund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles