Marxi pärand lõhestab Saksamaad isegi veel tema 200. sünniaastapäeval (16)

Hui Min Neo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa valmistub täna tähistama 200 aasta möödumist Karl Marxi sünnist, kuid isegi veerand sajandit pärast Berliini müüri langemist on filosoofi, majandusteadlase ja revolutsionääri pärand endiselt miski, milles sakslased riigi eri paigus ei suuda üksmeelele jõuda.

Külma sõja haavad on jätkuvalt sedavõrd värsked, et lõhe suhtumises 19. sajandi filosoofi jookseb piki kunagist piiri kapitalistliku Lääne-Saksamaa ja kommunistliku Ida-Saksamaa vahel. Osad peavad Karl Marxi õpetlaseks, kes suutis näha ette turumajanduse puudujääke, samas kui teised süüdistavad teda inspiratsiooni pakkumises stalinistlikele režiimidele.

Marxi sünnilinnas Trieris Saksamaa lääneservas toimub mehe sünniaastapäeva tähistamise raames 600 eri üritust, kuid kriitikud juhivad tähelepanu sellele, et pidustuste keskmes on hiiglasliku kuju avamine, mille kinkis linnale kommunistlik Hiina.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles