Uus-Kaledoonial avaldati meelt Prantsusmaa koosseisus püsimise poolt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron Uus-Kaledoonial inimesi tervitamas.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron Uus-Kaledoonial inimesi tervitamas. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP /Scanpix

Prantsusmaa meretaguse ala Uus-Kaledoonia pealinnas tulid tänavale tuhanded inimesed, kes avaldasid iseseisvusreferendumi eel toetust Prantsusmaa koosseisus jätkamisele.

Meeleavaldus toimus ajal, mil Uus-Kaledoonias viibib Prantsuse president Emmanuel Macron. Punasesse, valgesse ja sinisesse riietunud inimesed lehvitasid Prantsusmaa lippe ja laulsid riigi hümni. Politsei andmeil tuli tänavale umbes 4000 inimest.

«Üritame näidata presidendile ja Prantsuse emamaale, et suurem osa kaledoonlasi tahab jääda Prantsuse Vabariiki,» ütles marsi korraldanud iseseisvumisvastase erakonna juht Sonia Backès.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron Uus-Kaledooniasse saabumas. 
Prantsusmaa president Emmanuel Macron Uus-Kaledooniasse saabumas. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Iseseisvusreferendum toimub novembris. Sellega tipnevad separatistide aastakümnepikkused püüdlused eralduda Prantsusmaast.

Territooriumi asend on Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas Pariisile strateegilise tähtsusega, aga sealset olukorda pingestab majanduslik ebavõrdsus. Pariis on üritanud tõsta põliselanike kanakide elustandardit, kuid ebavõrdus püsib.

Uus-Kaledoonia 270 000 elanikust umbes 40 protsenti on kanakid ja suurem osa neist toetab iseseisvumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles