OPCW direktor: Skripalide mürgitamiseks kasutati 50-100g Novitšokki (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid Skripalite mürgitamisega seotud sündmuskohti puhastamas.
Eksperdid Skripalite mürgitamisega seotud sündmuskohti puhastamas. Foto: Alex McNaughton / Scanpix

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peadirektor Ahmet Üzümcü ütles usutluses, et endise Vene-Briti topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamiseks võidi kasutada 50-100 g vedelat mürki.

«Kaitse-eesmärgiliseks uurimistegevuseks võinuks vaja minna viis kuni kümme grammi, kuid Salisburys kasutati ilmselt suurt hulka, täpselt ei ole see teada. Mulle öeldi, et jutt võis olla 50-100 grammist, mis on kaugelt rohkem, kui kaitsevõimaluste uurimiseks vajalik,» ütles Üzümcü päevalehele New York Times.

Tema sõnul tähendab see, et selline kogus närvimürki töötati kahtlemata välja relvana kasutamiseks.

Lisaks märkis peadirektor, et mürk oli ilmselt väga püsiv.

«Seda ei mõjuta ilmastikutingimused ja see tõsiasi selgitab, miks meil õnnestus see tuvastada pärast nii pikka aega,» lisas ta.

OPCW juht märkis, et keemiarelva keelustamise konventsiooni (CWC) allkirjastanud riigid, sh Venemaa, USA ja Suurbritannia peavad organisatsiooni teavitama Novitšoki tootmisest ja ladustamisest mahus, mis on 100 grammist suurem.

Briti uurijate hinnangul kanti närvimürk Sergei Skripali maja uksele. Üzümcü kinnitas, et OPCW asjatundjad võtsid samuti näidiseid Skripali maja ukselt ja pargipingilt, kust ta tütrega leiti.

OPCW eksperdid kinnitasid pärast Salisburys sündmuspaiga uurimist Suurbritannia uurimistulemusi, kuid ei nimetanud siis avalikult ei rünnakuks kasutatud ainet ega selle päritolu.

Moskva eitab järjekindlalt seotust Skripali mürgitamisega.

Lääneriigid reageerisid mürgitamisjuhtumile solidaarsusžestiga Suurbritanniale, saates kollektiivselt välja üle 150 diplomaatilise kattevarju all tegutsenud Vene luuraja. Venemaa vastas nn peegelmeetmetega Vene diplomaate välja saatnud riikidele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles