EL ei kavatse Brexiti tõttu inglise keelt hüljata (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (paremal) ja Brexiti kampaaniat vedanud Nigel Farage.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (paremal) ja Brexiti kampaaniat vedanud Nigel Farage. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

ELi täidesaatval organil pole plaanis inglise keele kasutamist Brexiti järel lõpetada hoolimata sellest, et keele tähtsus Suurbritannia lahkudes väheneb oluliselt, vahendab Guardian.

Euroopa Komisjoni aastate 2021-2027 eelarvekava näeb ette, et inglise keelt kasutatakse kohtumistel ja dokumentides edasi. «Inglisekeelseid tõlke ja seletusteenuseid see (Brexit) ei mõjuta,» seisab kavas.

Läinud aastal ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, et inglise keel on Euroopas oma tähtsust kaotamas, kuid võttis hiljem oma sõnad tagasi märkides, et tegi ainult nalja. «Prantslased olid õnnelikud. Brittide poolelt sadas mulle selline sitarahe kaela,» sõnas Juncker kodumaa Luksemburgi õpilastele läinud oktoobris.

Kui britid EList järgmisel aastal lahkuvad, hakkab vaid üks protsent ELi kodanikest – maltalased ja iirlased – elama riikides, mille ametlik keel on inglise keel.

ELil on 24 ametlikku keelt, kuid vaid kolme neist, prantsuse, saksa ja inglise keeli, kasutatakse ametlike töökeeltena. Inglise keel leidis laialdasema kasutuse pärast seda, kui 1995. aastal liitusid blokiga Soome, Rootsi ja Austria. Veelgi populaarsemaks muutus see Kesk-ja Ida-Euroopa riikide lisandumisega 2000ndatel.

Prantsusmaa promob agaralt oma keele ülemvõimu taastamist, kuid võitlust pole seni edu saatnud. Selle ELi saadikud lahkusid läinud nädalal kohtumiselt, mille osalised otsustasid kasutada vaid inglisekeelset otsetõlget.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles