Konservatiividel läks Inglismaa valimistel oodatust paremini (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May.
Peaminister Theresa May. Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Briti peaministri Theresa May konservatiividel läks Inglismaa kohalikel valimistel oodatust paremini, näitasid täna avalikustatud lõplikud tulemused.

Võimupartei suutis Tööerakonna pingutustest hoolimata säilitada positsiooni Londoni tähtsamatest volikogudes ning oli edukas ka piirkondades, mis hääletasid 2016. aastal Brexiti poolt. Euroopa Liidu meelsetes piirkondades kaotasid toorid veidi toetust.

Edukaimad olid Inglismaa valimistel Euroopa Liidu meelsed liberaalid. Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP), mille toetus on pärast Brexiti referendumit pidevalt langenud, kaotas suurema osa kohtadest.

Lõplikud tulemused enam kui 150 volikogu kohta näitavad, et Tööpartei sai üle riigi juurde 62 ja konservatiivid kaotasid 30 saadikukohta, liberaaldemokraadid said juurde 75 ja UKIP kaotas 132 kohta. Roheline Partei sai juurde kaheksa saadikukohta.

Konservatiivid säilitasid Londonis kontrolli Westminsteris ja Wandsworthis, mille Tööpartei lootis enda kontrolli alla saada, kuigi leiboristid võitsid nende kahe piirkonna volikogudes kohti juurde.

Tööpartei liider Jeremy Corbyn.
Tööpartei liider Jeremy Corbyn. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Toorid võidutsesid ka Kensingtonis ja Chelseas, kuid kaotasid Thamesi-äärse Richmondi. Lisaks kaotati kontroll Loode-Inglismaal asuva Traffordi üle, mida erakond peab mudelomavalitsuseks. Seal ei saavutanud enamust ükski erakond ja Tööpartei nimetas seda tohutuks võimupöördeks.

Valimistulemused tähendavad seda, et toorid ja leiboristid koguksid üldvalimistel mõlemad 35 protsenti häältest, kuigi sellised projektsioonid ei ole usaldusväärsed.

BBC teatas kohalike valimiste tulemusi analüüsides, et üldvalimistel tooks sarnane häälte jaotus kaasa enamuseta parlamendi, kus Tööparteil oleks 283 ja tooridel 280 kohta. Briti alamkojas on enamuseks vaja 326 kohta.

Tööpartei tunnistas mitmetähenduslikke valimistulemusi ning konservatiivid väljendasid tulemuste üle rahulolu.

«Me esinesime oodatust paremini,» ütles Konservatiivse Partei esimees Brandon Lewis telekanalile Sky News. «Me nägime Tööpartei suutmatust suurendada enda kontrolli all olevate Londoni volikogude arvu, ehkki nad arvasid, et löövad platsi puhtaks.»

Peaminister May ütles Londonis võitu tähistades, et Tööpartei pani kõik mängu, kuid kukkus läbi. Samas lubas ta, et konservatiivid ei pea midagi iseenesestmõistetavaks ega süllekukkunuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles