Rootsi kaalub loobumist kohustuslikust ajateenistusest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kroonprintsess Victoria.
Rootsi kroonprintsess Victoria. Foto: Bjorn Larsson Ask / SVD / SCANPIX/Code 30092

Riigipäevas sõjaväekohustuse kaotamise korraldust arutav komitee tegi ettepaneku kaotada Rootsis rahuaja tingimustes kohustuslik ajateenistus.


Kava kohaselt kutsutaks kaitsevajaduse korral väeteenistusse nii mehed kui ka naised. Praegu kehtib kohustuslik ajateenistus ainult meestele, kuid uue eelnõu kohaselt saaksid selles vabatahtlikult osaleda ka naised, kirjutas thelocal.se.

Pärast külma sõja lõppu on ajateenistujate hulk pidevalt vähenenud, mistõttu on Rootsi otsustanud kaotada kohustusliku ajateenistuse, et minna üle ainult vabatahtlikule sõjaväeteenistusele.

Kriitikud on uut kava kritiseerinud peamiselt seetõttu, et nende hinnangul ei loobuta sellega ainult ajateenistusest, vaid ka kaitsest üldisemalt. Sotsiaaldemokraadid, Vasakpartei ja konservatiivid toetavad endiselt kohustuslikku ajateenistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles