USA taastab Venemaa tõttu oma 2. laevastiku (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Harry S. Truman.
USS Harry S. Truman. Foto: Sputnik/Scanpix

USA taastab oma 2. laevastiku riigi idarannikul ja Atlandi ookeanil, et vastata kasvavale ohule, mida kujutab endast Venemaa.

USA admiral John Richardsoni sõnul hakkab 2011. aastal kaotatud 2. laevastik jälgima

Admiral John Richardson.
Admiral John Richardson. Foto: Ron Sachs / RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

olukorda USA idarannikul ning Atlandi ookeani põhjaosas. Tema sõnul kinnitas sel aastal avaldatud USA riiklik kaitsestrateegia, et tagasi on ajad, mil suurriigid võistlevad võimu nimel.

Strateegia kohaselt on prioriteediks Hiina ja Venemaa poolt tuleva ohu vastu võitlemine.

Laevastik saadeti 2011. aastal laiali kulude kokkuhoiu ja struktuurimuudatuste tõttu. Nüüd luuakse laevastik aga uuesti ja selle koduks saab endine baas Virginia osariigis asuvas Norfolkis. Norfolkist võidakse peagi hakata juhtima ka NATO Atlandi ookeani ühisjõude.

«USA riiklik kaitsestrateegia ei jäta kahtlustki, et jälle on käes võimukonkurentsi ajastu, mil julgeolekusituatsioon muutub üha keerukamaks ja väljakutseterohkemaks,» sõnas admiral Richardson USS George H.W Bushi pardal Norfolkis.

USS George H.W Bush.
USS George H.W Bush. Foto: US NAVY / REUTERS/Scanpix

NATO ametnike sõnul on Venemaa suurendanud mereväe patrulle Läänemerel, Põhja-Atlandil ja Arktika ümber ning selle allveelaevade tegevus on intensiivseimal tasemel pärast külma sõja lõppu.

Algselt asub laevastiku staabis tööle vaid 15 inimest, aga see number tõuseb üle 200. Hetkel pole selge, kes laevastikku juhtima hakkab ning milline tehnika selle käsutusse täpsemalt läheb.

Viimasel ajal on suhted Venemaa ja lääneriikide  vahel halvenenud. Peamisteks põhjusteks on Venemaa väidetav sekkumine USA presidendivalimistesse, Moskva toetus Süüria diktaator Bashar al-Assadile ja endise spiooni Sergei Skripali mürgitamine Suurbritannias.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles