Mosambiigi opositsioonipartei valis ajutise liidri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfonso Dhlakama.
Alfonso Dhlakama. Foto: Grant Lee Neuenburg/Reuters/Scanpix

Mosambiigi opositsioonipartei Renamo nimetas laupäeval pärast kauaaegse liidri Afonso Dhlakama ootamatut surma ajutiseks erakonnajuhiks Ossufo Momade.

Renamo endine peasekretär Momade juhib parteid järgmise kongressini, mille toimumisaega pole veel paika pandud.

Momade «valiti ühehäälselt Renamo riikliku poliitikakomisjoni koordinaatoriks», ütles partei pressiesindaja Alfredo Magumisse Mosambiigi keskosas asuvas Beira linnas ajakirjanikele.

Renamo ajutine juht lausus ajakirjanikele, et on pühendunud Dhlakama jõupingutustele rahu saavutamiseks. «Me ei kavatse teha midagi muud peale selle, mille tema algatas,» ütles Momade.

Renamo allikate järgi suri Dhlakama neljapäeval 65 aasta vanuselt infarkti.

Dhlakama juhtis 39 aastat Renamot, mis võitles sissirühmitusena 16-aastases kodusõjas 1992. aastani valitseva Frelimo partei vastu. Seejärel sai sellest opositsioonipartei, mis aga säilitas relvastatud võitlejad.

Alates 2003. aastast, mil Portugali endises koloonias Mosambiigis puhkes taas konflikt, varjas Dhlakama end suurema osa ajast Gorongosa mägedes.

Viimasel ajal kohtus ta aga president Filipe Nyusiga ning temas nähti tärkava rahuprotsessi edasiviimise võtit.

Nyusi hoiatas neljapäeval, et valitsusega kõnelusi alustanud mässuliste juhi Afonso Dhlakama ootamatu surm ei tohi rahuprotsess väärata.

President meenutas Dhlakamat kui «kodanikku, kes on töötanud alati Mosambiigi heaks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles