Pakistanlastest terroristid kavandasid verist rünnakut ka Taanis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus David Coleman Headleyst kohtusaalis.
Joonistus David Coleman Headleyst kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Tunamullu USAs kinni peetud kaks meest, keda süüdistatakse 2008. aastal India linnas Mumbais korraldatud terrorirünnakute kavandamises, plaanisid ka Taani ajalehetoimetuse ründamist.

Üks süüalustest, Pakistani päritolu USA kodanik David Coleman Headley on omaks võtnud, et aitas 2008. aastal terroristidel Mumbai rünnaku sihtmärke valida. Rünnakus hukkus 166 inimest, nende seas kuus ameeriklast.

Seejuures nõustus 1998. aastal heroiini smugeldamise eest süüdi mõistetud Headley tegema koostööd USA uurijatega, kuna sel moel õnnestub tal vältida surmanuhtlust ning väljasaatmist Indiale ja Taanile.

BBC teatel tunnistaski Headley Chicago kohtus ühe oma kaasosalise Tahawwur Rana vastu. Chigacos tegutsenud Pakistani päritolu ärimeest süüdistatakse samuti Mumbai terrorirünnakute kavandamises, kuid tema pole süüd omaks võtnud.

Headley sõnul oli neil kavas rünnata ka Taani ajalehe Jyllands-Posteni toimetust. Ajaleht avaldas 2005. aasta sügisel rea pilapilte prohvet Muhamedist, mis tõi kaasa islamimaade pahameele.

Headley sõnul soovisid nad tappa kõik Jyllands-Posteni toimetuses viibivad inimesed. Kavandatud terroriünnak kandis koodnime Miki Hiir ning selle käigus loodeti korraldada ajalehetoimetuses rida plahvatusi ning avada hoones tuli ka käsirelvadest.

Süüaluse kinnitusel said nad juhtnööre Pakistani islamistlikult äärmusrühmituselt Lashkar-e-Taiba, kelle võitlejad saabusid 2008. aasta novembris Pakistanist üle mere Mumbaisse ning ründasid kolme päeva jooksul kaht luksushotelli, rongijaama, restorani ja juudikeskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles