Neli Türgi opositsiooniparteid lõid parlamendivalimisteks ühisrinde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp.
Türgi lipp. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Neli Türgi opositsiooniparteid teatas laupäeval koalitsiooni moodustamisest enne juunikuised erakorralisi valimisi, et tõrjuda võimult president Recep Tayyip Erdoğan ja tema võimupartei.

Türgi korraldab 24. juunil ennetähtaegsed presidendi- ja parlamendivalimised, millega Erdoğan loodab tugevdada oma võimuhaaret riigi üle, mida on ta on esmalt peaministri ja seejärel presidendina valitsenud alates 2003. aastast.

Valimised on Türgis ajaloolise tähendusega, sest pärast seda jõustub uus presidentaalne süsteem, millele rahvas 2017. aasta aprillis referendumil napi toetuse andis.

Koalitsiooni «Liit Rahva Eest» moodustasid suurim opositsioonierakond Vabariiklik Rahvapartei (CHP), Iyi (Hea) Partei, konservatiivne partei Saadet ning Demokraatide Partei (DP).

Opositsiooniallianss asub konkureerima Erdoğani parlamendienamust omava Õigluse ja Arengu Partei (AKP) ja selle liitlase Rahvusliku Liikumise Parteiga (MHP).

Opositsioon osaleb ühisrindena vaid parlamendivalimistel, presidendivalimistele lähevad liidu kolm osapoolt oma kandidaadiga.

CHP esitas reedel oma presidendikandidaadiks parlamendisaadik Muharrem İnce. Iyi Partei presidendikandidaat on endine siseminister Meral Akşener.

Erdoğani vaenulikult suhtuv kurdimeelne Rahvademokraatlik Partei (HDP) on nimetanud oma presidendikandidaadiks vangistatud karismaatilise eksliidri Selahattin Demirtaşi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles