Pariisis avaldasid Macroni vastu meelt kümned tuhanded inimesed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestid Pariisis
Protestid Pariisis Foto: Yoan Valat/EPA

Kümned tuhanded inimesed avaldasid laupäeval Pariisis meelt Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni vastu, kujutades riigipead muuhulgas Napoleoni, Dracula, Jupiteri, pankurkuninga ja Margaret Thatcherina.

Võimud saatsid meeleavaldust turvama umbes 2000 julgeolekujõudude liiget juhuks, kui üldiselt rahumeelselt kulgenud meeleavalduse peaksid kaaperdama anarhistid, nagu juhtus 1. mai rongkäiguga.

Rongkäigulised kogunesid «Pidu Macronile» nime kandvale meeleavaldusele Pariisi kesklinnas asuval Ooperi väljakul, et tähistada varsti saabuvat Macroni ametissevannutamise esimest aastapäeva. 40-aastane tsentrist ja endine Rothschildi pankur vannutati presidendiks 2017. aasta 14. mail.

Pariisi politsei andmeil osales marsil 40 000 inimest, kuid korraldajad hindasid osalejate arvuks 160 000.

Väiksemaid meeleavaldusi korraldati ka riigi lõunaosa Toulouse´i ja Bordeaux´ linnades.

Pariisi meeleavalduse korraldajad olid kutsunud rahvast osalema peomeeleolus, kuid seda rikkus mõnevõrra julgeolekujõudude suur kohalolek.

1. mail märatses Pariisi kesklinnas üle tuhande musti jakke ja maske kandnud nooruki, kahjustades kümneid äripindu ja Austerlitzi metroojaama juures asuvat McDonaldsit.

Korraldajad kinnitasid, et Ooperi väljakult Bastille´i väljakule kulgev rongkäik kulgeb «lõbusalt ja pidulikult».

Mõned vasakäärmusliku partei La France Insoumise (LFI) toetajad lehvitasid Macroni-vastaseid lippe hüüdlausetega, nagu «Maha rikaste president», «Ei sotsiaalsele riigipöördele» ja «Toetame Kuuendat vabariiki».

Laupäevane marss on viimane terves reas tänavaprotestides presidendi reformide vastu. Macron on lubanud ümber korraldada paljud Prantsusmaa eluvaldkonnad alates haridussüsteemist riikliku raudteefirma tegevuseni, viies riigipea vastasseisukursile erinevate huvirühmadega.

Mitme ülikooliteaduskonna töö on endiselt blokeeritud tudengite tegevuse tõttu, kes protestivad presidendi kava vastu muuta ligipääs kõrgharidusele valikulisemaks.

Riikliku raudteefirma SCNF personal korraldas reedel järjekordse streigi Macroni ümberkorralduste vastu, mille eesmärk on vähendada firma suurt võlakoormat ja muuta see konkurentsivõimelisemaks.

Paljud Prantsusmaa vasakpoolsed on kutsunud Macroni-vastaseid liituma ja moodustama 1968. aasta suurmeeleavaldusi meenutava eri eluvaldkondi hõlmava ühisrinde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles