Malaisia võimupartei heitis enda ridadest välja kaks mõjukat liiget

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia lipp
Malaisia lipp Foto: SCANPIX

Malaisia võimupartei heitis enda ridadest välja kaks mõjukat liiget toetuse avaldamise eest opositsioonile kõigest paar päeva enne üldvalimisi, vahendas riiklik uudisteagentuur laupäeval.

Peaminister Najiz Razaki Ühtne Malaide Rahvusorganisatsioon (UNMO) heitis kaks liiget erakonnast välja pärast seda, kui nad avaldasid toetust opositsiooniliitu juhtiva ekspeaminister Mahathir Mohamadi püüdlustele 9. mai valimiste järel võimule tulla.

Mahathir (92) tahab tõrjuda võimult oma endise protežee Najibi valimistel, mida peetakse viimase aja tasavägiseimaks.

UNMO peasekretär Tengku Adnan Tengku Mansor teatas Daim Zainuddini ja Rafidah Azizi, vastavalt endise rahandus- ja rahvusvahelise kaubanduse ministri, erakonnast väljaheitmisest seoses partei aadressil tehtud kriitikaga, vahendas ametlik uudisteagentuur Bernama.

"Kui ta (Rafidah) ilmus opositsiooni meeleavaldusel lavale, palusin viivitamatult saata talle ja Daimile kirja erakonnast väljaheitmise kohta," lausus ta.

Tengku lisas, et kolmas kauaaegne parteiliige ja endine informatsiooniminister Rais Yatim on UNMO uurimise all.

Kõik kolm töötasid ministritena Mahathiri aastatel 1981-2003 kestnud valitsemisajal.

Mahathir jõudis enne tagasiastumist 2003. aastal saada Aasia pikima võimuajaga liidriks ja Malaisia 32 miljonist elanikust 60 protsenti moodustavate moslemitest malailaste hulgas on ta endiselt mõjukas. 

UNMO on valitsenud Malaisiat on valitsenud alates iseseisvumisest 1957. aastal.

Võimukoalitsiooni Barisan Nasional põhierakond UMNO hoiab võimust kinni islamiusuliste malaide enamust sooviva poliitika toel. 2013. aastal jäi erakond esmakordselt häälte absoluutarvu poolest teiseks ning erakond on jätkuvalt raskustes.

Valijate pahameele kasvu taga on korduvad korruptsiooniskandaalid, igapäevaelu kallinemine ja ühiskonda lõhestav rassipoliitika. Riigis elab märkimisväärselt suur hiinlaste ja indialaste kogukond.

Najib on segatud rahastamisskandaali, mis puudutab tema eestvedamisel 2009. aastal rajatud riiklikku investeerimisfondi 1MBD. Fond jäi miljardite dollarite ulatuses võlgadesse ning USA ja teised riigid on hakanud uurima süüdistusi omastamise ja rahapesu kohta.

USA justiitsministeeriumi väitel varastasid Najibiga seotud isikud 1MBD-st vähemalt 4,5 miljardit dollarit. Najib on talle esitatud süüdistused tagasi lükanud.

Raskustest hoolimata oodatakse, et 64-aastase Najibi juhtimisel võidab võimukoalitsioon uue ametiaja. Arvatakse, et Najib suutis üle elada 1MDB skandaali ning tugevdas oma positsiooni valitsuse sisekriitikute vallandamise ning oponentide arreteerimisega.

Najibile tuleb kasuks ka viimasel ajal paranev majandusolukord. Lisaks üritab ta tagada võitu heldete sotsiaalprogrammide lubamisega madala sissetulekuga inimestele, riigiametnikele ja farmeritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles