Venemaa politsei lasi Navalnõi kohtuni vabaks, eile peeti kinni 1600 inimest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametnikud Peterburis meeleavaldajat vahistamas.
Ametnikud Peterburis meeleavaldajat vahistamas. Foto: Dmitri Lovetsky / AP/Scanpix

Venemaa politsei lasi eilsel meeleavaldusel kinni peetud opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi kohtuistungini vabaks, teatas korruptsioonivastase fondi (FBK) advokaat Veronika Poljakova. Kokku peeti eilsetel meeleavaldustel kinni pea 1600 inimest.

«Navalnõi vabastati kuni 11. mail toimuva kohtuistungini,» ütles Poljakova. Opositsioonijuhti süüdistatakse avaliku ürituse korraldamiseks kehtestatud reeglite rikkumises.

Navalnõi täpsustas hiljem suhtlusvõrgustikus Twitter, et tema vastu vormistati kaks administratiivrikkumist, millest üks avaliku ürituse korraldamise reeglite rikkumise ja teine korduva selletaolise seaduserikkumise eest.

Sõltumatu vaatlusühendus OVD-Info teatas varem, et politsei pidas 19 Venemaa linnas meeleavaldustel kinni pea 1600 inimest. Neist üle 700 peeti kinni Moskvas ja enam kui 230 riigi suuruselt teises linnas Peterburis.

Aktivistide sõnul sai mitukümmend inimest ka kergemaid vigastusi.

Venemaal toimusid eile meeleavaldused president Vladimir Putini homme algava uue ametiaja vastu. Opositsioonijuht Navalnõi, kellel ei lubatud märtsikuistel presidendivalimistel Putini vastu kandideerida, kutsus venelasi enne Putini uut ametiaega meeleavaldustele loosungi all «Mitte meie tsaar».

Navalnõi, tema liitlane Nikolai Ljaskin ja mitu nende toetajat peeti eile kinni Moskvas Puškini väljakul sanktsioneerimata meeleavaldusel, mida politsei püüdis pisargaasi kasutades laiali ajada, ütlesid AFP korrespondendid.

Aleksei Navalnõi peeti võimude poolt kinni. 
Aleksei Navalnõi peeti võimude poolt kinni. Foto: / AP/Scanpix

Enne seda kaklesid opositsiooniliidri toetajad Kremli-meelsete aktivistidega. AFP korrespondentide sõnul hüüdsid meeleavaldajad protesti käigus muuhulgas «neljas ametiaeg - vanglas» ja «sinust kõrini». Mõned kandsid plakateid «Veel kuus aastat allakäiku» ja «Internetivabaduse eest».

Homme vannutatakse Putin taas presidendina ametisse. 65-aastase riigipea ametiaeg kestab 2024. aastani. 

Eilsete meeleavalduste järel mõistis Euroopa Liit hukka Venemaa võimude reaktsiooni meeleavaldustele. 

«Enam kui tuhande meeleavaldaja kinnipidamine ja nende vastu vägivalla kasutamine ähvardavad Venemaal sõna- ja koosolekuvabadust,» märkis Euroopa Liit avalduses.

«Lisaks ohustab ajakirjanike kinnipidamine ka sõnavabadust. Kõik need põhiõigused on kaitstud Venemaa põhiseadusega ning me ootame nende kaitsmist, mitte õõnestamist. Euroopa Liit loodab, et Venemaa peab kinni oma rahvusvahelistest kohustustest ning vabastab viivitamatult rahumeelsed meeleavaldajad ja ajakirjanikud.»

Meeleavaldajate vahistamine Peterburis.
Meeleavaldajate vahistamine Peterburis. Foto: Dmitri Lovetsky / AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles