Venemaa Twitteri bot saatis Briti parlamendisaadikule tapmisähvarduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: Peter Nicholls / Reuters/Scanpix

Suurbritannia politsei uurib Leiboristliku Partei poliitikule saadetud tapmisähvardust. Adressaadiks oli leiboristist parlamendisaadik, kes pole ühel meelel erakonna liidri Jeremy Corbyniga. Praeguse versiooni kohaselt saatis ähvarduse Twitteri bot.

Sunday Times avaldas, et Inglismaa kohalike valimiste eel levitasid sajad Venemaal loodud Twitteri kontod Corbynit ja tema erakonda toetavaid postitusi. Nende taga olid niinimetatud botid (lühend sõnast robot), mis toodavad internetis automaatseid sõnumeid.

Swansea ülikooliga koostöös läbiviidud uurimuse kohaselt leiti, et botid kandsid peamiselt Briti naisenimesid ja neid loodi hulgaliselt enne kohalikke valimisi. Samasugust trendi võis näha ka 2017. aasta üldvalimiste eel.

Leiboristide kohta käivatest postitustest oli keskmiselt toetava iseloomuga kümnest kaheksa. Konservatiivset Parteid maininud säutsudest oli kümnest üheksa tükki negatiivse tooniga.

Näiteks nõuti peaminister Theresa May tagasiastumist seoses Windrushi skandaaliga, mis nõudis juba siseminister Amber Ruddi ametikoha. May sai Twitteri-botide poolt kriitikat ka Süürias õhurünnakute korraldamise eest.

Säutsudes kiideti Corbynit antisemitismiga seotud kriisi haldamise eest, sama juhtumiga seoses tabas leiboristide juhti Suurbritannias tugev kriitikalaine. 

Valimistulemuste avaldamise ajal suurenes ka botide tegevus ja saadetud säutsude arv kasvas kiiresti.

Üks mõjuvõimas leiborist olevat sel aastal sattunud tõsise rünnaku ohvriks ja talle saadeti tapmisähvardus. Poliitik ei soovinud, et tema nimi avalikuks tuleks.

«Mulle saadeti surmaähvardus. Politsei ei suuda tuvastada selle eest vastutavat isikut ja nad ütlesid, et tegu võis olla botiga,» lausus ta. Surmaähvardust kinnitas ka Briti politsei.

Veel kaks leiboristide parlamendisaadikut on öelnud, et nad said tõenäoliselt botidelt ähvardusi. 

Tänases Sunday Timesis avaldas konservatiivist parlamendisaadik Bob Seely kahtlust, et Corbyni kommunikatsioonidirektor Seumas Milne võis aastatel 2014-2015 Guardiani kolumnistina töötades teadlikult võimendada ja kiita Kremli vaateid Ukraina konflikti osas.

Seely uuris lekkinud dokumente, mille saatsid president Vladimir Putinile tema nõunikud. Sealt selgus, et Venemaa soovis Ukrainat lõhestada ja selleks üritati seal föderaalse riigi ideed võimendada. Ta leidis neli juhtu, mil ka Milne samasugust väidet kordas ja soovis näha regionaalset autonoomiat.

Seely leidis veel näiteid Milne'i väidetavatest sõbralikest suhetest Kremliga. Näiteks väitis kolumnist, et Ukrainat valitsevad fašistid ja ka seda, et Putini sõda on kaitsva iseloomuga.

Seely sõnul pole küsimus selles, kas Milne toetab Kremli ideid, aga hoopis selles, kas tegu on Moskva mõjuagendiga. Leiboristide allikas lükkas Seely väited ümber ja nimetas neid poliitiliseks mustamiseks.

Leiboristide liider Corbyn on korduvalt esinenud Venemaa suhtes sõbralike sõnavõttudega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles