Millised riigipead ja valitsusjuhid teenivad parimat palka? (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Angela Merkel on palgatabelis hõivanud kõrged kohad.
Donald Trump ja Angela Merkel on palgatabelis hõivanud kõrged kohad. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Uues OECD ja IG Grupi poolt koostatud uuringus avaldati parimat palka teenivad riigipead ja valitsusjuhid. Valitsusjuhtide edetabeli tipust leiab Austraalia peaminister Malcolm Turnbulli, kelle aastane teenistus on eurodesse arvestatuna 428 306 eurot. Riigipeade ja monarhide arvestuses teenib konkurentsitult enim Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II.

Malcolm Turnbull.
Malcolm Turnbull. Foto: Simone Kuhlmey / Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Turnbullile järgnevad Šveitsi president Alain Berset (391 877 eurot), USA president Donald Trump (324 564 eurot), Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (300 000 eurot) ja Belgia peaminister Charles Michel (291 000 eurot). Tabeli järgi saab kõige kehvemat palka Läti peaminister Māris Kučinskis (48 396 eurot). Tasub märkida, et tabelis ei ole esindatud sugugi mitte kõigi riikide valitsusjuhid. 

Peaminister Jüri Ratase andmed tabelis ei kajastu, aga rahandusministeeriumi andmetel on Eesti valitsusjuhi aastane teenistus 64 272 eurot. Sellega oleks Ratas edetabelis 29. kohal. Teda edestab 28. kohal olev Kreeka peaminister Alexis Tsipras 66 864 eurose sissetulekuga ja Ratasele järgneks Portugali peaminister António Costa 58 707 euroga.

Valitsusjuhtide aastased sissetulekud.
Valitsusjuhtide aastased sissetulekud. Foto: Euronews

Riigipeade arvestuses teeb kõigile teistele tuule alla Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II, kes teenib aastas umbes 87 miljonit eurot.

Teisel kohal on Belgia kuningas Philippe I (11,7 miljonit eurot) ja kolmandal Taani Kuninganna Margrethe II (10,9 miljonit eurot). Mitmete Euroopa monarhide sissetulek ei kajastu edetabelis, sest andmed pole avalikult kättesaadavad ning päringutele ei vastatud piisavalt kiiresti.

Riigipeade tabelis on esindatud ka Eesti president Kersti Kaljulaid, kes hõivab 25. koha. Tema aastane teenistus on 62 400 eurot. Kaljulaidi edestab 65 028 euro suuruse palgaga Sloveenia president Borut Pahur ja talle järgneb Ungari president János Áder 57 581 euro suuruse aastase sissetulekuga.

Edetabeliga saab täpsemalt tutvuda SIIN.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles